четвер, 16 квітня 2020 р.

Проведіть час з дітьми


      Під час карантину бібліотека не працює. Але це не біда! Ми пропонуємо для своїх користувачів добірку ресурсів, на якій можна знайти цікаві книги.
  Тема позитивного мислення зараз є дуже актуальною, і найкращий помічник – це, звичайно ж, улюблена книга.
     Почніть з тих, що у Вaс нa книжковій полиці, або сидячи за власним комп’ютером зaвaнтaжте електронні книги, перегляньте з дітьми мультики, казки.
   Незабаром наступить Світле свято - Великдень, шановане українське свято, яке дуже полюбляють дітки

На сайті  Mamabook  можна знайти  цікаву, пізнавальну підбірку тематичних казок та оповідань про Великдень від українських авторів.
УРИВОК: Наталя вмивалася не так, як завжди: помилася водою та милом, а потім ще й писанку взяла, умочила її у воду, а тоді личко нею потерла. Вона вже давно знала, що перший раз на Великдень треба писанкою чи крашанкою вмиватися. Хто писанкою на Великдень умивається, той завжди буде рожевенький і здоровий!

УРИВОК: У сінях стояла велика миска із яєчками.
– Нас усіх з’їдять люди, – басом сказало найбільше яєчко.
– І це добре, – обізвалися інші. – Люди матимуть із нас користь.
– Але я все-таки найкраще з-поміж вас, бо я – найбільше! – не вгавало велике яєчко.

УРИВОК: Нелегку зиму пережила молоденька вербиця. Цілу зиму вітрюган намагався зламати її гілочки, дув щосили і пригинав до землі, але вона не здавалася, гнулася, жалібно змахувала руками-гілочками, та не ламалася.

УРИВОК: Коли прийшов Великдень, задзвонили дзвони, подарувала мати Орисі гарну писанку. Квітками, чічками, барвними олениками розмальовану. Подякувала Орися, завинула писаночку в шовкову хустинку та пішла з батьками до церкви.
УРИВОК: Бабуня Марія поклала яйце в решето до таких же, як воно, білих та кругленьких.
Тоді розтопила ярого воску:
– Ходи-но, Івасику, писанки писати!

УРИВОК:  Щороку гноми з Маленькою Феєю розмальовують писанки. Це вже стало гарною традицією. Адже на Великдень усі вітають один одного зі святом і дарують писанки. А ще вірять, що вони охороняють від злих сил. Так і цього року всі зібралися у Мудруновій хатці, щоб разом розписувати яйця.




УРИВОК:  — Весна прийшла! Весна прийшла! — зацвірінькав на плоті Воробчик-Молодчик.
— А ти звідки знаєш? Ну, звідки знаєш? — квікнуло Курчатко-Жовтенятко і здивовано подивилося на Воробчика-Молодчика. — Дивись, ще снігом навколо припорошило.
УРИВОК: Як цікаво розповісти діткам про Великдень та традиції свята, зокрема – про розфарбовування яєць? Звичайно ж, у простій та зрозумілій для діток формі – через мультики та казки. Дивіться гарну анімацію разом із дітьми.

УРИВОК: Великоднього тижня забіліли всі хати, ніби вбратись у білі сорочки, лишень одна маленька хатка край села стояла як сиротина, без білої одежини… У тій хатці жила бідна вдовиця.


УРИВОК: Іде Параска, вийшла на горбок. А до неї Бровко-песик: скік та скок!
— Куди ідеш та що несеш?
— Несу я паску, писаночки, ковбаску, від батька і від мами, і від мене — несу бабусі Свячене.

УРИВОК: Жили собі на світі два брати. Один багач, другий бідняк. Багач мав багато землі, лісів, худоби й усілякою добра, що навіть цісар йому заздрив. А бідний мав хатку з одним вікном. У цій хатині бідно жила немаленька родина, а їсти було нічого.



А також пропонуємо вашій увазі добірку анімаційних стрічок про Великдень для вашої дітвори.

Незабаром розпочнеться світле свято Великодня, з яким пов’язано чимало прикмет і обрядів. Ваші діти, мабуть, вже почали задавати безліч питань: «Що таке писанка?», «А чому потрібно пекти паску?», «Як з’явилось це свято?» тощо. Як правильно пояснити дітям про появу цього свята і його традиції? Пропонуємо вам добірку мультфільмів, які познайомлять дітей з Великоднем.
Загублена писанка
Казочка про пригоди Катрусі, яка у передвеликодній вечір розфарбовувала писанки, але одна з них загубилась.
Мишки на Великдень пасочку місили
Дитяча пісенька про мишок, які пекли пасочку. Під відео є слова пісні, аби вчити їх з малечою.
Писанка-чарівне яйце
Що потрібно для того, аби зробити писанку? Зайчик вирушає у подорож, аби зібрати для цієї справи все необхідне.
Казочка про Великдень
Анімаційний мультфільм для найменших «чомучків», які цікавляться темою цього свята.
Вінні Пух святкує Великдень
Улюблений персонаж малечі – Вінні Пух святкує Великдень зі своїми друзями. Кумедний мультфільм миттю розвесилить дітвору.

Джерело:
Інтернетресурси

Немає коментарів:

Дописати коментар