неділя, 5 квітня 2020 р.

До речі…


Сьогодні Міжнародний день моральності. 
Є над чим подумати і зіставити …



Історія створення

Формування культури миру в дусі любові і моральності 
      У преамбулі до Загальної декларації прав людини говориться, що зневажання і нехтування правами людини призвели до варварських актів, які обурюють совість людства, і що створення такого світу, в якому люди будуть мати свободу слова і переконань і будуть вільні від страху і нужди, проголошено як високе прагнення людей. Крім того, в статті і Декларації йдеться, що всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах і наділені розумом і совістю і повинні діяти у відношенні один до одного в дусі братерства.
       Завдання Організації Об'єднаних Націй позбавити прийдешні покоління від лиха війни вимагає переходу до культури світу, що включає в себе цінності, погляди і типи поведінки, які відображають і надихають соціальну взаємодію і співпрацю на основі принципів свободи, справедливості і демократії, всіх прав людини, толерантності та солідарності, які відкидають насильство і спрямовані на запобігання конфліктів шляхом усунення їх корінних причин, з тим щоб вирішувати проблеми за допомогою діалогу і переговорів, і які гарантують можливість в повній мірі користуватися всіма правами і засобами.
Усвідомлюючи необхідність створення умов стійкості і добробуту, мирних і дружніх відносин на основі поваги до прав людини і основних свобод для всіх, без розрізнення за ознаками раси, статі, мови і релігії, Генеральна Асамблея проголосила 5 квітня Міжнародним днем ​​моральності.
Вона запропонувала всім державам-членам, організаціям системи Організації Об'єднаних Націй та інших міжнародних і регіональних організацій, а також приватному сектору і громадянського суспільства, включаючи неурядові організації та окремих осіб, зміцнювати культуру світу в дусі любові і моральності у відповідності зі своїми культурними традиціями та іншими відповідними міркуваннями або своїми місцевими, національними або регіональними звичаями, в тому числі в рамках якісних просвітницьких заходів та публічних інформацій ційних заходів, сприяючи тим самим сталого розвитку.
                           Виникнення концепції культури миру
     Концепція культури світу виникла на Міжнародному конгресі з питання про світ у свідомості людей, який був організований Організацією Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) в Кот-д'Івуарі в липні 1989 року. З тих пір сприяння розвитку культури світу все більше розглядається як важлива мета міжнародної спільноти. Розвиток цієї концепції стимулювало діяльність на таких численних рівнях і в таких численних регіонах при всебічному участю громадянського суспільства, що культура світу поступово набуває характеру глобального руху.
     В рамках системи ООН ця концепція сходить до Статуту ЮНЕСКО, згідно з яким ця Організація покликана вкорінювати ідею захисту миру в свідомості людей, оскільки «світ, заснований лише на економічних і політичних угодах урядів, не зможе завоювати одностайної, міцної і щирої підтримки народів; він повинен базуватися на інтелектуальній  і моральній солідарності людства».
Формування культури миру
    Завдання формування культури миру вимагає всебічних просвітницьких, культурних, соціальних і громадянських дій, при здійсненні яких кожна людина може що-небудь для себе дізнатися, щось передати і чим-небудь поділитися з іншими. Ця діяльність спрямована на всі вікові групи і всі верстви населення; це відкрита глобальна стратегія, що має конкретну мету: зробити культуру миру не віддільна від культури як такої і сприяти її укоріненню в серцях і умах людей. Світ - це не тільки відсутність відмінностей і конфліктів. Це позитивний, динамічний і загальний процес, який має невід'ємнй зв'язок з демократією, справедливістю і розвитком для всіх, в рамках якого заохочується діалог, а конфлікти постійно трансформуються за допомогою ненасильницьких засобів в нові області співробітництва.
     Культура світу, заснована на цьому самому широкому і позитивному розумінні світу, є комплексом цінностей, позицій, традицій і звичаїв, норм поведінки і способу життя, які відображають і спрямовані на повагу життя людей і їх прав, відмова від насильства у всіх його формах, визнання рівних прав чоловіків і жінок, визнання прав кожного на свободу вираження своєї думки та інформації, прихильність принципам демократії, свободи, справедливості, розвитку для всіх, терпимості, солідарності, плюралізму і прийняття відмінностей і взаєморозуміння між етнічними, релігійними, культурними та іншими групами і між окремими особами.
                        ООН і культура світу
      Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури та Альянс цивілізацій Організації Об'єднаних Націй грають важливу роль в плані налагодження міжкультурного діалогу, а також ведуть діяльність, пов'язану з культурою миру та ненасильства, а також активізують зусилля щодо сприяння формуванню культури світу за допомогою здійснення ряду практичних проектів в областях, що стосуються молоді, освіти, засобів інформації і міграції, спільно з урядами, міжнародними організаціями, фондами та групами громадянського суспільства, а також засобами інформації та приватним сектором.

?

Джерело:
www.un.org





Немає коментарів:

Дописати коментар