середа, 22 квітня 2020 р.

Сьогодні світ відзначає День Землі


Земле рідна!
Якою красою, якими  барвами радуєш,
Якими пахощами вітаєш!
Ти даєш нам хліб і до хліба.
Стелиш під ноги трави і квіти…


    Ми живемо на найдивовижнішій планеті – планеті світлих сонячних ранків, яскравих лагідних днів  і тихих зоряних ночей, що пахнуть м’ятою та матіолою. На планеті, що дарує найщиріші почуття і щастя тим, хто шанує, любить та оберігає її!
   22 квітня  відзначається Всесвітній  День  Землі. 


Цей день – нагадування про екологічні катастрофи, день, коли кожна людина має можливість замислитися над тим, що вона може зробити для вирішення екологічних проблем.







 «Ми отримали в спадок невимовно прекрасний і багатообразний сад, але біда наша в тому, що ми погані садівники, що не засвоїли найпростіших правил садівництва. 

    Із зневагою ставлячись до цього саду, ми робимо це з багатодушним самозадоволенням неповнолітнього ідіота, який шматує ножицями картину Рембранта», - так говорив  Джеральд  Дарелл,  британський зоолог, засновник Джерсійського тресту збереження диких тварин, письменник-анімаліст.   
   В цей день кожен мешканець планети може зробити свій маленький внесок у справу захисту навколишнього середовища: очистити від сміття прилеглі території, висадити хоча б одне дерево, відмовитися хоча б на день від використання автомобіля.
Перша акція у рамках дня Землі пройшла у 1970 році в США.
       Щороку мешканці світу об’єднуються, аби відзначити День Землі і таким чином вшанувати крихку природу планети, яка все більше страждає від людських дій. 
   Народжені з ініціативи громадських організацій заходи до Всесвітнього дня Землі спонукають людей бути уважнішими до тендітного і вразливого довкілля, привертаючи чимало уваги з боку медіа, окремих політиків і звичайних громадян. Перша акція у рамках дня Землі пройшла у 1970 році в США. 
   Відтоді святкування стало популярним, а американський сенатор Гайлорд Нельсон створив з активістського осередку Гарварду окрему групу, яка й займалась подальшим просуванням дня Землі.
    Серед найбільших акцій – 20-мільйонна демонстрація, що об’єднала навколо себе, зокрема, сотні шкіл. Відтоді День Землі 22 квітня святкується щороку. 

   В цей день лунає Дзвін миру – символ спокою і солідарності націй щодо проблем екології. Він закликає людей Землі відчути всепланетну спільність і докласти зусиль для захисту миру на планеті та збереження краси нашого спільного дому. Дзвін миру — символ спокою, мирного життя та дружби, вічного братерства і солідарності народів. І водночас — це заклик до дії в ім'я збереження миру і життя на Землі, збереження людини і культури. Перший такий дзвін, відлитий з орденів і медалей людей з різних куточків планети, був встановлений у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку в 1954 році. Напис на Дзвоні промовляє:«Хай живе загальний мир у всьому світі».
    Символом Дня миру є зелена грецька буква Θ (фета) на білому тлі.
    Настав час усій громадськості бити на сполох, рятувати своє майбутнє, майбутнє нації від екологічних катастроф!
    День Землі відзначають також в день весняного рівнодення 20-21 березня(за ініціативою ООН).
















Врятуємо разом своє майбутнє!


Джерело:
Інтернетджерело





Немає коментарів:

Дописати коментар