пʼятниця, 10 квітня 2020 р.

З наступаючим святом!



Розпустилася верба - в храмі чекають чудес.
Благодать зійшла з блакитних небес.
В серці розчиниться дзвонів дзвін,
Сонце заіскриться в златі куполів.


Вербна неділя – одне з найважливіших християнських свят.В цьому році українці відзначать Вербну неділю 12 квітня.
 Історія
       Ще одна назва Вербної неділі - Вхід Господній в Єрусалим. Це пов'язано з останнім великим дивом, яке здійснив Ісус Христос перед тим, як його розіп'яли. Згідно з Євангелієм від Іоанна, напередодні Ісус воскресив померлого Лазаря з Віфанії.
      День Вербної неділі нагадує християнам урочистий вхід Ісуса Христа в Єрусалим, який знаменував собою безпосереднє наближення Його Страстей і смерті на хресті.
    Згідно з переказами, коли Ісус Христос входив до Єрусалиму, він наблизився до Вітфагії і Віфанії, до гори, що зветься Оливної і послав двох учнів Своїх, сказавши: "Ідіть у село; увійшовши до нього, знайдете прив’язане осля, що на нього ніхто з людей ніколи не сідав; Відв’яжіть його, і приведіть, і
якщо хто спитає: Нащо відв’язуєте? скажіть тому так: Господь потребує його ".
 Посланці  ж відійшли, і знайшли, як Він сказав їм.
 Коли ж стали відв’язувати молодого осла, господарі його їх запитали: Нащо осла відв’язуєте? Вони ж відказали: Господь потребує його. І привели його до Ісуса, і, поклавши одежу свою на осля, посадили на нього Ісуса. І, коли Він їхав, люди стелили одежу свою по дорозі. А як Він наближався вже до сходу з гори Оливної, то весь натовп учнів в радості велемовно Бога хвалив за всі чудеса, що бачили, кажучи: Благословенний Цар, що йде в ім’я Господнє! Мир на небесах, і слава на висоті! "

   За описами у Євангеліях народ зустрічає його як царя і кидає йому під ноги пальмові листки. У середземноморському регіоні пальми вважались знаком життя і перемоги, а у Ізраїлі символом незалежності та перемог ізраїльського царя. Ослиця (осел) за єврейською традицією є символом скромності царя і його ненасильницької влади.
  Багатьма мовами світу вона називається Пальмовою.
 Однак на слов'янських територіях, де пальми не ростуть, а весна настає з цвітінням верб, пальмові гілки люди замінили вербними, які починають зеленіти і цвісти, та відповідно і назва свята змінилася: білоруською — Вербніца, болгарською — Цветніца, сербською — Цвети, словацькою — Квітна неділя (у деяких місцевостях України Вербну неділю також називають Квітною).

   Вербну неділю святкують за тиждень до Великодня або в шосту неділю Великого посту.   У цей день віряни в храмах святять вербу і моляться, готуючись до наступу світлого свята Воскресіння Христового. 
  Однак після Вербної неділі починається найсуворіший Страсний тиждень Великого посту.

 Традиції

У суботу і в саму Вербну неділю в церквах проводилися святкові служби та дозволялося послаблення посту.
Віряни намагалися уникати роботи, а до свята готували страви з риби, пироги - рибники.
Освячена в храмі верба у мирян вважалася священною, її також наділяли магічними властивостями. Люди вірили, що гілочки верби не тільки вбережуть від хвороб і негараздів, але і принесуть удачу і благополуччя.

Недільного ранку святкового дня дорослі жартома били гілочками дітей, примовляючи:

Не я б'ю - верба б'є,
За тиждень - Великдень,
Будь дужий, як вода,
А багатий, як земля!





Вербу прийнято було розкладати в будинку, гілочками прикрашали ікони.
Освячену вербу в будинку зберігали рік. А ось вербу з торішньої Вербної неділі прийнято було спалювати, оскільки вважали, що вона прийняла на себе все погане.




Українці робили відвар з верби. У ньому купали дітей, окропляли будинок і двір, поїли худобу.
Творчість
Одним з віршів про Вербну неділю є твір Тетяни Строкач «Вербна неділя»
 
Котики вербові! Ніжні та пухнасті...
Личка доторкнулись... Ой, яке то щастя!
Гілкою вербиці вдарю я злегенька,
Щоб були здорові всі мої рідненькі...

Бо не я б'ю,- кажуть,- а свята вербиця!
Скоро вже Великдень! Будем веселиться!
Зовсім недалечко червоне яєчко!
Син Божий воскресне! А все лихо щезне!





       Шановні відвідувачі нашого блогу, ми вітаємо Вас з наступаючим святом і бажаємо, щоб Вербна неділя подарувала Вам виконання найпотаємніших  бажань, адже Ви цього варті, як ніхто інший! Бажаємо Вам успіхів у роботі і в житті, перемог в любові і кар’єрі, а також міцного здоров’я, яке допоможе Вам у досягненні будь-яких цілей!

З повагою, колектив Коблівської публічної бібліотеки.


Джерело:
uk.wikipedia.org
ua.korrespondent.net
istockphoto.com
meshok.net
www.pinterest.com



Немає коментарів:

Дописати коментар