середу, 14 квітня 2021 р.

Що може робити під час карантину бібліотекар?

  Карантин вже другий рік вносить свої корективи в план роботи бібліотек. Але і цей недолік можна провести з користю! Дехто думає, що  може робити  в цей період бібліотекар? Люди, які не відвідують бібліотеку, переконані в тому, що у бібліотечних працівників, окрім, як видати книгу читачеві, немає іншої роботи. Але, насправді, роботи в бібліотеці дуже багато, саме внутрішньої, на яку ніколи не вистачає часу, а це:  робота з каталогами та картотеками, реєстрація та опис регулярних надходжень періодичних видань тощо. Чесно кажучи, ми її не дуже любимо, але її ніхто не відміняв і потрібно виконувати.

    

   Коблівська центральна бібліотека отримала велику партію нових книг  від  Українського  інституту книги і це дало поштовх для оформлення нових чи поповнення вже існуючих книжкових виставок у бібліотеці.  А також центральна бібліотека  оформляє книги, які  подарували читачі бібліотекам нашої громади (завідуюча Коблівською ЦБ Марія Степанівна Сидорчук)


     Протягом карантину проводиться робота з фондом: відбираються зношені книги та складаються акти на вилучення з фонду,  готуються рекомендаційні списки літератури, презентації, віртуальні книжкові виставки, відеофільми, сценарії майбутніх масових заходів, онлайн-перегляди, висвітлюються новинки літератури, знепилюємо та майже миємо весь фонд.

                                    Завідуюча Рибаківською б/ф Тетяна Миколаївна Несуща

                                Бібліотекар Рибаківської б/ф Тетяна Володимирівна Шпак

     
    Сьогодні бібліотекарі територіальної громади пропонують своїм користувачам  огляди літератури, цікаві добірки інформації з найрізноманітніших питань. Бібліотекарі ведуть сторінки у соціальній мережі Фейсбук   та продовжують розміщувати дописи на блогах книгозбірень, нагадують про ювілейні дати письменників України та світу, пропонують перечитати книжки, які відзначають свої іменини у 2021 році. Робота в мережі спрямована на пропагування новинок сучасної української та зарубіжної літератури, заохочення до читання (директор КЗ КПБКСР   Л.В.Резніченко)


   Також бібліотекарі  вивчають комп’ютерні  програми  для бібліотечної діяльності, опрацьовують  фахову літературу, відвідують  методичні сайти та блоги  для бібліотекарів, беруть  участь в  обласних методичних  днях  («День читання у 2021: підводимо підсумки» «Genially – чудовий сервіс для створення інтерактивного контенту» та ін., займаються самоосвітньою роботою у мережі Інтернет (бібліотекар Тузлівської-філії Наталія Вікторівна Галаєва)

 


   Працівниці книгозбірень громади  продовжують краєзнавчу роботу і пропонують читачам ознайомитися з новими матеріалами.
    В цьому році виповнюється 260 років від дня народження   Хоми Олександровича Кобле, на честь якого було перейменоване село Троєцьке  та засноване ним  ще одне село Мала Коблівка, тепер Анатолівка.
 В рамках відзначення року Томаса Кобле та вшанування його пам’яті  бібліотекар  Анатолівської бібліотеки-філії  Наталя Валеріївна Маслєннікова проведе біографічний захід  «Сторінки життя Томаса Кобле».
 

  Також переглядаємо та доповнюємо архівні краєзнавчі матеріали, що роками збирали бібліотекарі.


                                  Завідуюча Новофедорівською б/ф Зінаїда Юріївна Караульна

  

   На широкий загал бібліотекар Української бібліотеки-філії Людмила Олександрівна Чернікова  представляє роботи талановитої майстрині Мирослави Зіновіївної  Лавренюк. Після закінчення карантину в бібліотеці відбудеться майстер-клас з техніки декупажу. Користувачам буде цікаво дізнатися, як з простої бутилки, тарілки, чашки та з любих інших предметів зробити красу, витвір мистецтва та отримати естетичне задоволення.

Проводиться методична година кожного понеділка, відбувається  Skyрe - спілкування  с кожним працівником окремо.


А ще не забуваємо, що є територія навколо бібліотек, яку також потрібно облаштувати.



Все буде добре! І ми скоро знову з вами зустрінемось!

Ось, як чекають на відкриття бібліотеки  постійні друзі - "користувачі".

 


 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар