понеділок, 26 квітня 2021 р.

Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій Землі



Чи буде квітень, як завжди
Дарунком весняної здоби.
Чи власним іменем біди
Ми назвемо його Чорнобиль?
Чи може викреслим його
З календарів своїх допоки
Нас теплий грітиме вогонь
Ще не відкритих ізотопів?
Безмежна мисль, немає меж
Її спинити годі!
І ти, Чорнобилю, ти теж
Не маєш меж сьогодні.

   Чорнобиль… Мертва зона… Сьогодні такі слова гірким болем відлунюються у наших серцях. Заростають деревами, кущами, травою опромінені села. Вони порожні, мертві. Поступово руйнуються хати. Разом з ними руйнуються, зникають неповторні цінності поліської давнини.
…Стогне дзвін. Та найгіркішими нотами звучать у ньому голоси Чорнобиля, катастрофи, яка ніколи не зітреться з людської  історії, не згасне у віках.

     З метою згадати про трагедію віку — вибух на ЧАЕС, визначити негативний вплив аварії на стан навколишнього середовища та здоров’я населення; виховувати особисту стурбованість кожного жителя Землі за все, що відбувається навколо,  сприймати чужу біду, чужий біль як власний, бібліотека пропонує ознайомитися з книжковою виставкою - інсталяцією  «Чорнобиль в серці України, а тінь його по всій Землі». 

                    Виставка  присвячена  35-річниці дня пам’яті Чорнобильської трагедії.

  Чорнобильська катастрофа-техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена двома тепловими вибухами і подальшим руйнуванням четвертого енергоблока Чорнобильської атомної електростанції, розташованої на території  України (колишньої УРСР), в ніч на 26 квітня 1986 року.
  Руйнування мало вибуховий характер, реактор було повністю зруйновано і в довкілля викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбувся викид потужністю 300 Хіросім.

Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики[1][2][3][4], як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60 % радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Близько 200 000 осіб евакуйовано із зон забруднення.

Чорнобильська аварія стала подією великого суспільно-політичного значення для СРСР і світу. Це наклало деякий відбиток на хід розслідування її причин. Підхід до інтерпретації фактів і обставин аварії змінювався з часом і повністю єдиної думки не існує досі.


Джерело:
Інтернетресурси


 

Немає коментарів:

Дописати коментар