понеділок, 12 квітня 2021 р.

Місія – Космос

      З нагоди Всесвітнього дня космонавтики і Дня працівників ракетно-космічної галузі України, які традиційно відзначаються 12 квітня, в бібліотеці організована виставка літератури, яка  надійшла за програмою поповнення фондів від Українського інституту книги, а це: «Дитяча енциклопедія космосу»  Сперроу Д, «100 фактів про Космос» Фріт,  «Ілюстрована енциклопедія чомучки» С. Б.Хедл  «Космос, повітря, вода і не тільки…», «Дитяча енциклопедія науки», «Космос»,  І.Барзотті  «Усе, що треба знати про…». 

Читачам випав унікальний шанс вирушити в подорож у найвіддаленіші куточки Всесвіту, розкрити таємниці темної матерії, вивчати космос і весь світ, дізнатися, як людина навчилася літати, хто був першим космонавтом та як ним стати.

 Шановні користувачі, ми чекаємо Вас в нашій бібліотеці після закінчення карантину.

 Історія свята 

     Міжнародний день польоту людини в космос – офіційними мовами ООН: (англ. International Day of Human Space Flight) (фр. Journée internationale du vol spatial habité) (ісп. Día Internacional de los Vuelos Espaciales Tripulados) (рос. Международный день полета человека в космос) – свято, яке встановлено 7 квітня 2011 року ООН на честь 50-ї річниці польоту людини в космос.

      [1] Святкування Міжнародного дня польоту людини в космос відбувається щорічно, 12 квітня — (A/RES/65/271)[2]
    12 квітня 1961 року радянський космонавт Юрій Гагарін на космічному кораблі «Восток» з космодрому «Байконур» вперше у світі зробив орбітальний обліт Землі, який тривав 108 хвилин.
12 квітня 1981 стартував перший пілотований політ за американською програмою «Шаттл».



У СРСР встановлений указом Президії Верховної Ради СРСР від 9 квітня 1962 року. Відзначався під назвою День космонавтики.
Всесвітній день авіації та космонавтики — свято, яке відзначають у Росії та деяких інших пострадянських країнах 12 квітня, встановлене Міжнародною федерацією повітроплавання на знак першого польоту людини в космос.

 Видатні космонавти -українці

 Леоні́д Костянти́нович Каденю́к (28 січня 1951, Клішківці) — перший космонавт незалежної України, народний депутат України 4-го скликання, Народний Посол України, Герой України.
 Народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці, Хотинського району, Чернівецька область в сім'ї сільських вчителів.
   В 1967 році після закінчення середньої школи із срібною медаллю вступає в Чернігівське вище військове авіаційне училище льотчиків (ЧВВАУЛ).
  Після закінчення у 1971 році ЧВВАУЛ і отримання диплома льотчика-інженера за спеціальністю «Пілотування і експлуатація літальних апаратів» працював льотчиком-інструктором ЧВВАУЛ. 
    В серпні 1976 року був відібраний до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи «Буран».
   З 1977 до 1983 року — космонавт-випробувач групи багаторазової космічної системи «Буран».
   1984–1988 рр. — льотчик-випробувач Державного науково-дослідного інституту Військово-повітряних сил СРСР.
    Брав участь у відпрацьовуванні глісади зниження при заході на посадку космічного корабля «Буран» на літаках МіГ-31 та МіГ-25.
   В період 1990—1992 рр. по повній програмі пройшов підготовку в якості командира транспортного корабля «Союз-ТМ».
   Під час підготовки до космічних польотів та в процесі випробувальної роботи пройшов унікальні інженерну і льотну підготовки. При цьому вивчив космічні кораблі «Союз», «Союз-ТМ», БТКК «Буран», Орбітальну станцію «Салют», частково орбітальний комплекс «Мир» та американський БТКК «Space Shuttle».
   Брав участь у розробці та випробуваннях авіаційно-космічних систем, у їх ескізному та макетному проектуванні, а також у льотних випробуваннях систем.Літав більш ніж на 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, в основному — винищувачів, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38.

    За час підготовки до космічних польотів пройшов підготовку з проведення наукових експериментів на борту космічних літальних апаратів у найрізноманітніших напрямках: біологія, медицина, метрологія, екологія, дослідженні природних ресурсів Землі із космосу, геології, астрономії, геоботаніки.
     Поштова марка Пошти України «Л.Каденюк — перший космонавт України» (№ 813, 12.04.2007)
Автор п'яти наукових праць.
   Політ на «Колумбії»
 

Емблема місії STS-87 на БТКК «Колумбія»

   В період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському


БТКК «Колумбія» (англ. Columbia) місії STS-87. Під час польоту виконував біологічні експерименти спільного українсько - американського досліду з трьома видами рослин: ріпа, соя і мох. Основна мета проведення експериментів — вивчення впливу стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин, на запліднення та розвиток зародка, на експресію генів у тканинах сої і ріпи, на вміст фітогормонів у рослинах ріпи, на вуглеводний метаболізм та ультраструктуру клітин проростків сої, на процес ураження проростків сої патогенним грибом фітофтори. Крім цих експериментів в космічному польоті виконувалися експерименти Інституту системних досліджень людини по тематиці «Людина і стан невагомості».


 

Павло́ Рома́нович Попо́вич (5 жовтня 1930, Узин, Київщина — 29 вересня 2009, Гурзуф, Крим) — радянський льотчик-космонавт № 4, перший космонавт-українець, генерал-майор авіації (1976), кандидат технічних наук (1977). Двічі Герой Радянського Союзу (18.8.1962 та 20.7.1974).

 



  Анато́лій Семе́нович Ле́вченко (21 травня 1941, с. Основинці, Краснокутський район, Харківська область, Українська РСР, СРСР — † 6 серпня 1988, Москва, РРФСР, СРСР) — радянський космонавт українського походження, Герой Радянського Союзу (1987), 64-й космонавт СРСР і 207-ма людина у космосі, льотчик-космонавт СРСР (№ 63), капітан запасу. Здійснив один космічний політ тривалістю 7 діб 21 година 58 хвилин 12 секунд. Помер через 7 місяців після польоту, у віці 47 років, від пухлини головного мозку.

 




Джерело:
Інтернет-ресурси
 

Немає коментарів:

Дописати коментар