вівторок, 21 липня 2015 р.

День народження Ернеста Хемінгуея


  Сьогодні день народження  відомого  американського письменника Ернеста Хемінгуея.
Він народився 21 липня 1899 року в штаті Іллінойс (США). Його батько був лікарем. З раннього дитинства Ернест багато читав і захоплювався риболовлею. Уже під час навчання в школі хлопчик почав писати невеликі замітки та репортажі в шкільну газету. Тоді він вирішив для себе, що стане письменником.

У шкільні роки Хемінгуей багато читав. Пізніше, вже після "Фієсти", він стверджував, що писати навчився, читаючи Біблію. З традиційного шкільного читання Хемінгуея не зачепили ні вірші Теніссона і Лонгфелло, ні романи Скотта, Купера, Гюго, Діккенса. Зате Шекспір і Марк Твен залишилися уподобанням на все життя.
  Перше оповідання письменника з'явилося в шкільному журналі в 1916 році. Воно вийшло під назвою «Скрижаль».
Після закінчення школи 1917 року він відмовився вступати до університету, як наполягали батьки, і поїхав до дядька в Канзас-Сіті працювати репортером газети. Через рік Хемінгуей записався у транспортний підрозділ американського Червоного Хреста. І це його перше знайомство з війною закінчилося тяжким пораненням, із його тіла вийняли близько двохсот залізних уламків. За порятунок італійського солдата отримав срібну зірку «За доблесть» та «Воєнний хрест».
  1919 року повернувся в США, працював у різних газетах, писав нариси про війну. 1929 року вийшов його роман «Прощавай, зброє!».
 Двічі побував письменник в Іспанії: там, раз побачивши кориду, став її палким прихильником. Він також любив сафарі, риболовлю, дружив з матадорами, подорожував.                                       Після закінчення війни Хемінгуей працював журналістом в Торонто та Чикаго і писав оповідання. Потім разом з дружиною переїхав до Парижа.

У 1937–38 роках він знову в Іспанії, тепер уже на війні. Написав серію репортажів, статей,оповідань. А 1944 року Хемінгуей взяв участь у воєнних діях після відкриття другого фронту під час Другої світової війни. Життя письменника було діяльне,організоване так, щоб постійно відчувати напруження, не втрачати відчуття істинності, яке загострюється під час зіткнення зі смертельною небезпекою.
Перший успіх до Хемінгуея прийшов в 1926 році з публікацією роману «І сходить сонце(Фієста)». У 1927 році вийшла збірка його оповідань «Чоловіки без жінок», після чого письменник публікував твори один за другим. Роман «Прощавай, зброє» він написав в 1929 році. Підсумком роздумів письменника над подіями в Європі кінця 30-х років стали романи "Мати і не мати" (1937) і "По кому подзвін" (1940).
  У 1937–38 роках він знову в Іспанії, тепер уже на війні. Написав серію репортажів, статей, оповідань. А 1944 року Хемінгуей взяв участь у воєнних діях після відкриття другого фронту під час Другої світової війни. Життя письменника було діяльне, організоване так, щоб постійно відчувати напруження, не втрачати відчуття істинності, яке загострюється під час зіткнення зі смертельною небезпекою.
 
  В цей час Хемінгуей створює на Кубі приватну агенцію по боротьбі з фашистами. Разом з друзями на яхті "Пілар" патрулює узбережжя Атлантичного океану в пошуках німецьких підводних човнів. У 1944 році бере участь у визволенні Парижа. Активна боротьба з фашизмом поєднується з журналістською діяльністю. Нариси та репортажі воєнних часів увійшли в книгу "Люди на війні" (1942). Під час війни Хемінгуей також працює над книгою про море, яка так і не була закінчена й вийшла вже після його смерті ("Острови в океані" (1970)).

1952 рік стає черговою перемогою Хемінгуея: він пише підсумковий твір свого життя - повість "Старий і море". Це квінтесенція роздумів і міркувань письменника про людину і її місце у всесвіті.
У 1953 році йому вручили Пулітцерівську премію за всесвітньо відомий твір «Старий та море»та Нобелівська премія в 1954р. за створення «яскравого стилю, що становить майстерність мистецтва сучасної прози». Авіакатастрофа та отримані під час гасіння пожежі опіки дуже підірвали здоров’я письменника. Він, не звиклий до бездіяльності, не витримав і вчинив самогубство.
 
   2 липня 1961 року тяжко хворий Хемінгуей застрелився. Похований Хемінгуей на Кубі, де жив останні роки, його будинок перетворено на музей.
Популярність творів Хемінгуея у світі величезна. Про це свідчать такі цифри: з 1947 року по 1961-й вийшло 216 перекладів мовами світу, а твори ввійшли до 181 збірки та антології.
  У 1993 році на його честь названо малу планету 3656 Хемінгуей.
 
 
Джерело:
uk.wikipedia.orgЕрнест Хемінгуей
beyond.uaernest-heminguey
notatka.at.ua›publ/konspekti_urokiv…i…khemingueja
 
 



 
 
 
 
 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар