вівторок, 28 липня 2015 р.

Князь Володимир Великий – володар миру на Русі

  25 лютого 2015 року Президент України Петро Порошенко підписав Указ № 107/2015 «Про вшанування пам'яті князя Київського Володимира Великого — творця середньовічної європейської держави Руси -України».
   Володимир Святославич вшановується як рівноапостольний святий у католицькій і православній традиціях. Проте церковних документів про офіційну канонізацію київського князя немає. За юліанським календарем (старим стилем) християни згадують його 15 липня, а за григоріанським (новим стилем) — 28 липня/

 У середині липня цього року сповнюється 1000 років від смерті Володимира Святославовича – Великого князя Київської Русі, а згадується в день хрещення Русі.
 До дня хрещення Русі та дня вшанування пам'яті Володимира Великого в бібліотеці оформлена виставка «Князь Володимир Великий – володар миру на Русі».




Князь Володимир переконався, що для зміцнення держави та її престижу потрібна нова віра  і вирішив прийняти святу віру не із Заходу, а зі Сходу, у візантійському обряді, бо як з Візантією, так і з Болгарією його пов'язували тісні політичні, культурні й економічні відносини. Він відчув своєю душею, що християнська віра у візантійському обряді найкраще відповідає психіці і ментальності нашого народу. Крім того, ця віра принесла зі собою богослужбу і святі книги зрозумілою для народу мовою.
 988 року князь Володимир прийняв хрещення під іменем Василь і  розпочав християнізацію Русі, встановивши Київську митрополію Константинопольського патріархату, ще більше скріпив своє князівство з середини.Хрещення було подією величезного значення в житті наших предків, бо йшлося про зміну віри – з поганської на християнську, з якою на землі Київської Русі вперше ринула хвиля освіти
Володимир приєднав до своєї держави землі вятичей, ятвягів, радимичів, білих хорватів. Воював проти булгарів, греків, вірменів, поляків, печенігів. Розширив межі столиці Києва, збудував Десятинну церкву.
Заснував фортифіковані міста — Володимир, Володимир-на-Клязьмі, Переяслав та інші. Першим із руських князів розпочав карбувати власну монету. Використовував особистий знак «тризуб», що став гербом України.
 Ставши київським князем, Володимир завершив об’єднувати усі руські землі, навіть ті, які не хотіли йому коритися. За часів князя Володимира Київська Русь була найсильнішою державою за всі часи свого існування.
В народній пам'яті зберігся образ Володимира Красного Сонечка, захисника Русі від ворогів, оточеного билинними богатирями мудрого правителя. Він допомогав бідним, старим і калікам, сиротам і жінкам-вдовицям. Небагато хто у вітчизняній історії вдостоївся багатовікової пам'яті народу.

 Помер Володимир 15 липня 1015 року у Берестові, “у князівському селі під Києвом”. У “Повісті минулих літ” літописець написав: “…І не сказали про його смерть нікому, затаїли, чекали, поки повернеться з походу Борис. Бо в цей час був у Києві Святополк. Уночі розібрали поміст між двома дерев’яними будівлями, загорнули Володимира в килим і спустили линвами на землю. Потім, поклавши його на сани, відвезли й поставили у Десятинній церкві, яку він сам збудував. Та почули про його смерть люди, зійшлись без ліку й числа і плакали за ним-бояри як за заступником землі, бідні ж як за своїм заступником і годувальником. І поклали його в труну мармурову, поховали тіло його, великого князя, з плачем."
Князював Володимир Великий 35 років, помер у 1015 році. Поховали його в Десятинній церкві. Канонізований Католицькою і Православною церквами як рівноапостольний святий. Також — Володимир Великий, Володимир Святий.Князь
З Володимиром почалася нова доба в усіх галузях державного життя: політики, релігії, культури. «Часи Володимира Святого, чи Великого, - писав М. Грушевський, - були кульмінаційною точкою процесу будови, завершенням, так би сказати, механічної еволюції процесу утворення давньої Руської, Київської держави».
Шановні користувачі, якщо Ви хочете більше дізнатия про Володимира Великого та хрещення Русі, звертайтеся до нашої бібліотеки.

Джерела:
uk.wikipedia.orgВолодимир Святославич
newpathway.caсвятий-володимир-великий-князь-київ
www.day.kiev.ua/uk/article/ukrayina.../volodimir-krasne-sonechko



Немає коментарів:

Дописати коментар