неділя, 12 липня 2015 р.

12 липня - День апостолів Петра і Павла


Петра и Павла День сегодня,
Зажжем свечу волей Господней
Да и помолимся сейчас.
Радушны будьте и учтивы.
А главное, в душе пусть свет
Всегда пребудет, и красивый
От Бога будет вам ответ.
Крепчает вера с каждым днем.
Развейте грусть, ну а потом
Украсьте теплотой свой дом.


12  липня  День апостолів Петра і Павла (нар. Петрів день) — християнське свято на честь апостолів Петра та Павла. У народі знаменує закінчення купальських святкувань «маківки літа» і літніх весіль, прощання з весною та підготовку до сінокосу. Перший зажин озимого жита.
Православні християни святкують цей день 12 липня, католики — 29 червня. У Католицькій церкві свято має найвищий статус торжества.
Апостоли Петро і Павло називаються первоверховними за особливо ревне поширення віри Христової. Апостол Петро був простим рибалкою, але став одним з найближчих учнів Ісуса Христа. Він проповідував Слово Боже в різних країнах і при цьому творив великі чудеса - воскрешав мертвих, зцілював хворих. Петро написав два Соборні Послання. Він був першим Римським єпископом. За віру Христову в Римі його розіп'яли на хресті вниз головою в 67 році.
Апостол Павло до навернення називався Савлом і був гонителем християн. Сам Господь чудово закликав його до апостольства. Перу апостола Павла належать 14 Послань. За розповсюдження віри Христової в різних країнах апостол Павло переніс багато страждань і був у Римі обезголовлений в тому ж 67 році.

Велике церковне свято збігається з найдавнішим язичницьким святом – днем Ярила, або днем палючого сонця, - апогей літа, після якого в природі починається поворот до осені. Він покровитель полів. Петрів день - кінець Петрівського посту.Апостол Петро відомий як покровитель рибного промислу. Йому моляться рибалки, і в його день йому ставлять мирську свічку в храмі, до його ікони.
                                
                                            Слов’янські обряди
  До свята прибирали садибу, підбілювали та підфарбовували хату, вішали чисті рушники. На церковну службу йшли з квітами й віночками, окрасою котрих були червоні маки. Ритуальною стравою були, так звані, мандрики. Випікали ці коржики із пшеничного тіста, зібраних під час Петрівки сколотин та перевареної сироватки, а також додавали сир та яйця. Назву пиріжків у народі пов'язували з легендою про мандрування світом апостолів Петра й Павла, у яких зозуля вкрала одного «мандрика».
  З цього приводу існує цікава легенда. Начебто, мандруючи в цей день, Петро і Павло  присіли в обід під деревом, щоб перепочити, і задрімали. Тим часом непомітно підкралася зозуля, розв’язала іхню торбинку й витягла звідти мандрику. Але коли почала їсти, то одразу ж вдавилася. Отож і мовиться: "На Петра-Павла зозуля мандрикою вдавилася". Це прислів’я пов’язане з тим, що з цього часу птаха перестає кувати, але якщо її кування чути було й після Петра, то це вважали на нещастя. Внгонячи в поле корів, пастухи брали із собою лише мандрики. Посередині толоки вони викопували "Петра" — так називали місце колективного обіду.
Основний мотив свята становив початок жнив, до яких в Україні приступали після Івана Купала. Та й означені святі за народною уявою були перш за все хліборобними. В одній з народніх колядок святі Апостоли Петро і Павло виступають плугатарями, вони орють поле під осінній засів.
У жнива казали, що святі апостоли спостерігали за людьми, а потім, порадившись з Богом, «парували» людей: ледачій дівці — роботящого хлопця, а роботящій — лежня, бо якщо навпаки, то ледарі з голоду помруть. А ще люди вірили, що святий Петро носить ключі від раю і має силу впускати туди благочестивих людей (хто батька і матір шанує, щосуботи купається і поважає святу п'ятницю).

Це свято було встановлене ще в апостольські часи, перші згадки про нього датовані четвертим століттям. На честь святих, за часів Константина Великого були збудовані перші храми. Окремі поселення згодом були названі на їх честь —Петропавлівка, Петропавловськ тощо.



Джерело:
©http://pozdravok.ru/pozdravleniya/prazdniki/den-petra-pavla/
uk.wikipedia.orgДень апостолів Петра і Павла
tradycija.com.uaden-svyatix-petra-i-pavla/

Немає коментарів:

Дописати коментар