вівторок, 14 липня 2015 р.

День народження великого письменника





14 липня день народження Олександра Волкова.  Народився письменник в 1891 року в Усть-Каменогорську. Майбутньому письменникові не було й чотирьох років, коли батько навчив його читати і з тих пір він став завзятим читачем. В 6 років Волкова прийняли відразу в другий клас міського училища і в 12 років закінчив її найкращим учнем. У кінці I-ї світової війни, він складає випускні іспити в Семипалатинської гімназії, а потім закінчує Ярославський педагогічний інститут. 


І вже на п'ятому десятку Олександр Мелентьєвич надходить і блискуче всього за 7 місяців закінчує математичний факультет Московського університету. А незабаром стає викладачем вищої математики в одному з московських Вузів. І ось тут відбувається найбільш несподіваний поворот у житті Олександра Мелентьевича. Почалося все з того, що він, великий знавець іноземних мов, вирішив вивчити англійську.


.


 І для практики спробував переказувати казку американського письменника Френка Баума "Мудрець із Країни ОЗ". Книжка йому сподобалася. Він почав переказувати її двом синам. При цьому дещо переробляючи, дещо додаючи. Дівчинку стали кликати Еллі. Тотошка, потрапивши в Чарівну країну, заговорив. 



А Мудрець із Країни Оз отримав ім'я і титул - Великий і Жахливий Чарівник Гудвін... З'явилося безліч і інших милих, кумедних, іноді майже непомітних змін. А коли переклад або, точніше, переказ був закінчений, то раптом з'ясувалося, що це вже не зовсім баумовский "Мудрець". Американська казка перетворилася просто в казку. А її герої заговорили по-російськи так само невимушено і весело, як за півстоліття до цього говорили по-англійськи.
Понад двадцять років О.Волков писав продовження “Чарівника смарагдового міста”. Це “Урфін Джюс та його дерев’яні солдати”, “Сім підземних королів”, "Бог Марранів»,
“Жовтий туман” і “Таємниця покинутого замку".
В 1950-х роках у  книги О.Волкова «Чарівник смарагдового міста» з’явилися малюнки Л.Владимирського, який зробив ілюстрації  і до інших творів  цикла. Всі шість казкових повістей про Смарагдове місто були  переведені на багато мов світу.



Крім цього він писав розповіді та нариси , романи та вірші,  повісті  та п'єси для дитячого театру,   радіоп'єси (1941-1943) та займався перекладом.
Читайте нестаріючі твори великого письменника Олександра Волкова.



Джерело:
ru.wikipedia.org>
people.suУкраїнський23822

Немає коментарів:

Дописати коментар