четвер, 26 жовтня 2023 р.

До Дня української писемності та мови

 Цьогоріч Україна вперше відзначатиме День української писемності та мови 27 жовтня.
  28 липня 2023 року Президент України підписав указ про зміну дати святкування з 9 листопада на 27 жовтня.
 Це свято започатковане 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

  Перенесення визначної події повʼязане з переходом на новоюліанський календар, бо дата встановлення Дня української писемності та мови визначена у день памʼяті Преподобного Нестора – Літописця - послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора - літописця і починається писемна українська мова. 

     
   Сьогодні в бібліотеці до Дня української  писемності  та  мови відбулось засідання гуртка «Джерельце» за темою: «Що для мене значить Україна?» Захід був цікавий та пізнавальний.  Діти  брали участь у мовознавчих конкурсах  та вікторинах. В кінці заходу вони зробили висновок, що Україна - це Батьківщина, родина,  мова  солов’їна, яка  не дає забувати своє коріння.




Немає коментарів:

Дописати коментар