неділя, 1 жовтня 2023 р.

Нація нескорених

    Цього року вперше День захисників та захисниць України відзначають 1 жовтня. Історично свято пов’язане з церковним днем Покрови пресвятої Богородиці і їх відзначали в один день — 14 жовтня. Втім, з 1 вересня Православна церква України перейшла на новоюліанський календар, тому змінилась дата святкування Покрови.
Також 1 жовтня відзначають День ветерана.


      День ветерана є символом вдячності і поваги до тих, хто відстояв незалежність та свободу України. Це свято нагадує про великі жертви, які внесли воїни для захисту Батьківщини, і про неоціненний внесок у побудову майбутнього країни.
     День ветерана є важливим символом національного єднання та пам'яті про минулі подвиги, а також нагадує про потребу піклування і підтримки ветеранів та їх родин у сучасному суспільстві.

   

      До  Дня захисників та захисниць України, Дня ветерана в бібліотеці відбулась патріотична година «Честь. Відвага. Обов’язок». Бібліотекар ознайомила присутніх  з історією цих свят, з історичним минулим та героїчним сьогоденням нашої країни. 





  Для відвідувачів бібліотеки оформлена книжково-ілюстративна виставка «Нація нескорених», на якій література, присвячена захисникам Вітчизни,  розповідає про героїчне минуле та сучасне українського війська,  про подвиги воїнів – захисників України з 2014 і по теперішній час.



     Раніше слово «ветеран» здебільшого асоціювалося з людиною похилого віку, яка воювала під час Другої світової війни. Однак після 2014 року воно набуло додаткових значень. Сьогодні це не лише наші (пра)дідусі та (пра)бабусі — це батьки, брати та сестри, сини та доньки, які захищають свободу і незалежність України у сучасній російсько-українській війні. Українське суспільство має навчитися з особливою увагою підтримувати своїх захисників і допомагати їм.

    За результатами дослідження «Портрет ветерана російсько-української війни 2014–2022 рр.», в Україні станом на 1 липня 2022-го налічувалося 851 068 ветеранів усіх категорій і їхніх рідних. Проведені опитування свідчать, що серед ветеранів переважає молодь і люди середнього віку: 19–30 (22%), 31–40 (34,5%) і 41–50 (31,1%) років. Здебільшого вони економічно активні і допомагають розвивати країну в різних галузях зокрема й через свої цивільні професії.
   Після російсько-української війни статус ветеранів війни набудуть ще більше молодих чоловіків та жінок, які коштом свого життя захищають Україну. Приблизна цифра майбутніх ветеранів — до 5 мільйонів.

  У цей день ми приєднуємося до привітань на адресу всіх захисників і захисниць нашої Вітчизни! Нехай щира любов до України, народна повага і підтримка надають всім захисникам нашої держави сил у благородній справі служіння Батьківщині, встановлення миру та спокою на рідній землі. Бажаємо їм благополуччя і сил, здоров’я, перемог і щастя!  Зі святом Вас дорогі наші захисники і захисниці!



 Інтернет джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар