понеділок, 1 травня 2023 р.

Свято Весни і Праці

 

Із днем праці привітаю,
Добра та щастя побажаю!
Ще – мира, праці та добра,
Щоб доля щедрою була!
Щоб праця нами керувала,
Вдягала, гори злата дарувала!
 


1 травня- свято Весни і Праці та Міжнародний день солідарності трудящих.

   Традиційну назву цього місяця як «травень», в Україні для останнього місяця весни, офіційно було повернуто в у ХХ столітті з відродженням мови народу Київської Русі. Назва походить від слова трава.
   Після оранки земель і посіву, ще стародавні люди ввели звичай - весело відзначати перший день травня. Вони робили це в надії, що їх праця дасть хороший врожай. 
  Наприклад, стародавні греки в цей день наряджали смужками вовни своєрідну священну сосну Аттіса, яка символізувала чоловіка матері-Землі - Кібели, в честь його воскресіння. Сосну урочисто несли до храму, і танцювали навколо неї.

  

  Зараз 1 травня відзначають у багатьох європейських країнах. В Іспанії, наприклад, день свята називається Зелений Сантьяго. Це свято квітів і закоханих.


Сучасна історія свята свідчить, що 1 травня 1886 американські робочі організували страйк з вимогою 8 - годинного робочого дня. Страйк і супутня демонстрація закінчилися кровопролитним зіткненням з поліцією.

  У липні 1889 року Паризький конгрес II Інтернаціоналу, на згадку про виступ робочих Чикаго, ухвалив рішення про проведення 1 травня щорічних демонстрацій. Вперше день міжнародної солідарності трудящих був відзначений в 1890 році в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччини, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії,  Швеції та деяких інших країнах.

  У Франції ж перші дні травня набувають містичної сили, оскільки знаменита Вальпургієва ніч настає як раз уночі проти 1 травня. На думку французів, у цей час вулицями гуляє нечиста сила, і. навіть, найбільш звичні предмети та продукти наділяються магічною силою.

  Жителі Сицилії своєю чергою вважають, що зібрані на 1 травня ромашки обов'язково принесуть щастя, а у Голландії на травневі свята проходить найбільший у світі фестиваль тюльпанів.


Довгий час Першотравень був символом революції, непримиренної класової боротьби. Це свято відзначається в 66 державах світу.

   Мир. Праця. Травень. Протягом 70 з гаком років у СРСР цей день відзначався як свято солідарності всіх трудящих. Тепер в Україні 1 травня відзначається як свято весни і праці. Крім того, в Казахстані це свято єдності народу Казахстану, в Литві - день матері, у Кореї - день народження Будди, у Франції - День конвалії.

Вибирайте свято на смак і відзначайте!

  Друзі, вітаємо вас зі святом весни та праці, з 1 травня! Бажаємо, щоб праця була посильною, гідною, облагороджуючою, сумлінною, чесною. Бадьорості, світла і знань, емоційної насиченості, результатів, ідей, завжди твердо йти по обраному шляху до своєї мрії, долаючи всі перешкоди. Нехай воздасться у справах і по заслугам! Зі святом вас!

 


Інтернет джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар