понеділок, 8 травня 2023 р.

На попіл ніхто не згорів!

 


Ніхто не забутий… На попіл ніхто не згорів!
Солдатські портрети на вишитих крилах пливуть… 
 І доки є пам’ять в людей і серця в матерів,
Доти й сини, що спіткнулись об кулі, живуть. 
 Ніхто не забутий! На попіл ніхто не згорів!




Війна… Страшна війна минулого століття, пекуча рана, яка болить досі чи не в кожній родині України.    Минають роки, відлітаючи у вічність… Все далі і далі відходять від нас грізні і важкі роки Другої світової війни, але не згасає пам’ять про тих, хто ціною власного життя захистив нашу країну від гітлерівської агресії. «Ніхто не забутий, і ніщо не забуте!..»Щороку в травні ми відзначаємо День Перемоги. 
    Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій за всю світову історію війні 1939-1945 рр. Не щезне в пам’яті людській, не йде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу – його битва, його перемога. Не можна забути тих, хто віддав своє життя для щастя інших.
   Цього року Україна вдруге відзначає День пам’яті та примирення в умовах повномасштабної збройної агресії Росії. Сучасна війна також супроводжується жахливими воєнними злочинами з боку російської армії та політично-військового керівництва рф. 
   В бібліотеці до Дня примирення та перемоги підготовлена виставка-діалог «Ніщо не забуте – ніхто не забутий».

Дру́га світова́ війна́ — глобальний збройний конфлікт, що тривав від 1 вересня 1939 до 2 вересня 1945 року.

У війні взяло участь понад 60 країн, зокрема всі великі держави, які утворили два протилежні військові табори: блок країн Осі та антигітлерівську коаліцію («союзники»). Безпосередню участь у бойових діях брали понад 100 мільйонів осіб. Супротивні держави кинули всі економічні, промислові та наукові можливості на потреби фронту, стираючи різницю між цивільними та військовими ресурсами. Загальні людські втрати коливаються між 50 й 80 мільйонами осіб, більшість із яких були мешканцями Радянського Союзу та Китаю. Друга світова війна відзначилася численними масовими вбивствами і злочинами проти людяності, насамперед Голокостом, стратегічними килимовими бомбардуваннями та єдиним в історії військовим застосуванням ядерної зброї.

У вогнище війни було втягнуто 67 держав, 80 % населення земної кулі. Друга Світова тривала довгих 6 років. Вона пронеслася над величезними територіями Європи, Азії й Африки, охопила простори всіх океанів.
Саме на території України вирішувалася доля Другої світової війни  в Європі. У період з 1941 р. до 1945 р. Україна направила до збройних сил 7 млн людей. 
100 тисяч українців боронили рідну землю від агресора в рядах Української Повстанської армії.
Кожен другий з них загинув. У роки війни в Україні загинув кожен шостий громадянин.

   Від 9 до 10 млн. українських людей загинули під час Другої Світової війни
  Війна нагадує про себе тисячами обелісків і братських могил. Вони- святиня нашої пам’яті .
  Загарбники нещадно грабували Україну. Мільйони юнаків і дівчат віком від 14 до 18 років було вивезено на примусові роботи до Німеччини. Для винищення населення на території України було влаштовано 150 концтаборів. Сотні тисяч людей вивезено до так званих «фабрик смерті» — концтаборів Освенціму, Майданека, Бухенвальду.

    22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН проголосила 8 та 9 травня днями пам’яті і примирення.
   А з  2022 року День перемоги над нацизмом у Другій  світовій війні відзначатиметься 8 травня: Верховна Рада України прийняла законопроєкт 03.05.2022 року №7297. Нам пропонують перенести вихідний день з 9 на 8 травня і саме в цей день вшановувати пам’ять полеглих і відзначати  День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
 

    Сьогодні ми віддаємо данину пам’яті тим, хто загинув на фронтах Другої Світової війни, хто віддав життя, щоб ми жили щасливо.Сьогодні ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто загинув на полях битв і в таборах смерті, в містах і селах. Всі ми в неоплатному боргу перед полеглими у справедливій боротьбі за свободу і гідність людини. Віддаємо данину глибокої поваги ветеранам Другої світової війни».

   З кожним роком реальних свідків та учасників Другої світової війни стає все менше. Настане день, коли вони підуть від нас у вічність і дуже важливо не забувати до чого призводить війна, гординя і неповага один до одного, безглузда ідеологічна конфронтація та зрада елементарним людським цінностям.



І ми бачимо, що всі ті жахи, повторюються останнім часом між колись братніми народами.



 Інтернет джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар