неділя, 30 квітня 2023 р.

Елексир здоров'я

 

Вчора травка зеленіла,
А кульбабок не було,
А сьогодні, гляньте, скільки
Їх жовтеньких розцвіло.
Ах, які вони м’якенькі,
Як притулиш до щоки!
Зробимо ланцюг великий
І на голови вінки.
 
Катерина Перелісна. Кульбаби

  З приходом весни всі клумби, галявини, пустирі та газони покриваються жовто-сонячними кольорами. Все навколо ніби вкрито яскравим простирадлом. Ці дивовижні квіти схожі на сонечко. 

    Хто з нас в дитинстві не зривав пухнасті білі квіти, щоб здути з них насіння, а дівчата не плили віночки?
А назва у рослини дуже приваблива – кульбаба.
   Розквітають кульбаби в квітні-травні, а дозрівання насіння відбувається в червні - липні. Ростуть кульбаби не лише в Україні, а й в багатьох країнах Європи, Азії, Америки, Австралії та Північної Африки.

   Ці багаторічні квіти красиві і коли цвітуть, і коли пелюстки з них осипаються, поступаючись місцем насінню.
  І хоч, вважається ця квітка бур’яном, вона має не лише здатність створювати настрій оточуючим, але і володіє численними корисними властивостями.
Кульбаба активно застосовується в традиційній медицині.

Цікаві факти про кульбабу.

  ·             Кульбаби мають багато різних вітамінів та корисних речовин.
·             Стародавні китайці і перші поселенці Америки вживали кульбабу в їжу.
·      Вчені нарахували більше 2000 видів кульбаб, але в Україні зустрічаються лише 20.
·             З квіток кульбаби виготовляють вино і варення.  
   ·       Листя кульбаби застосовується в            косметиці: з нього готують маски, воно живить, зволожує і омолоджує шкіру.
  • У кульбабі міститься: кальцій, залізо, фосфор, калій і вітаміни A, B, C , Е, також білки до 5 %.
  •             Корінь кульбаби застосовується в якості лікарської сировини. Сушений корінь використовується як жовчогінний засіб, який зміцнює і оздоровлює печінку. Настоянка кореня володіє проносними і кровоочисними властивостями.
  • ·             Молоді стебла і листя кульбаб містять вітамін B2, з них готують салати й борщі.
  •             У коренях деяких кульбаб міститься каучук (з каучуку виготовляють шини для транспортних засобів). Перші два види кульбаби, «коксагиз» і                    «кримсагиз» вирощували для отримання каучуку.·
  • Бельгія є однією з рідкісних країн, яка культивує кульбабу у великих кількостях. У бельгійському місті Оі з кульбаб варять пиво. Тут же ці квіти додають навіть в паштет.·       Кульбаба корисна у садах, оскільки вона покращує якість грунту, збільшуючи вміст азоту та інших корисних копали

·       Під час Другої Світової війни німецьким солдатам через дефіцит кави видавали його замінник — обсмажені коріння кульбаб. Напій, заварений на них, досить схожий на нормальний кави.

·       У традиційній італійської кухні кульбаба застосовується досить широко, служачи інгредієнтом в самих різних блюдах. Кульбаби в Італії продаються навіть в магазинах — їх спеціально вирощують для того, щоб використовувати їх потім в їжу.
·       Насіння кульбаб здатні пролітати по повітрю сотні кілометрів, перш ніж угнездиться в грунті.

· У передгір'ях Кавказьких гір зустрічається незвичайний вид кульбаб , з пелюстками пурпурного кольору.
·       За кульбаби можна звіряти годинник. Вони розкриваються о шостій годині ранку, і закриваються о третій годині дня, плюс-мінус кілька хвилин.
·       У США, штат Огайо, кожну першу суботу травня святкується День кульбаби. У цей день люди прикрашають одяг кульбабами і готують з цих квіток різні страви.
·       Життєвий цикл кульбаби близько 2 років.
·       Позбутися від кульбаб непросто — ця рослина має вражаючими здібностями до регенерації, і може відновити популяцію навіть з частини сильно пошкодженою кореневої системию

Друзі, на вас чекають нові книги в нашій бібліотецію

Рей Бредбері.  Кульбабове вино.

Літо у неіснуючому містечку Ґрін Таун 1928 року... Веселі пустощі чотирьох безтурботних хлопчаків... І кульбабове вино, яке готує дідусь... Воно — як чарівна капсула часу, що вбирає у себе досвід минулих літ, воно — як ностальгія за дитинством, у яке зможе хоча б на мить повернутися кожен, хто візьме до рук фантастичну повість Рея Бредбері «Кульбабове вино». Ця книга — острівець, на якому зупиняється час. Її сторінки дихають далекими дитинно-безмежними спогадами — теплими, п’янкими, вічними, проте яких нам не спіймати ніколи.


   Галина Корицька. Кульбаба: дід чи баба?

  Казкові враження дитинства, залюбленість у слово, знання народних повір’їв надихнули на створення замальовок, оповідок, есе, в яких живуть Просьо, Білочка, Бузько, Кульбаба, Стеблинка, Дзюркачик… Не тільки живуть, а й до Сонця прагнуть, створюють гармонію, тягнуться до Людини, бо лиш вона зможе допомогти кульбабі прорости, стеблинці – дати ріст, дзюркачику – дзюркотіти…
Книга “Кульбаба: дід чи баба” – філософське осмислення світу навколо нас.


 Квітка Налада. Кульбаба 

Кожна людина бодай раз зазнавала дежавю — стану, за якого ми почуваємося так, начебто вже опинялися в певній ситуації або ж добре знаємо особу, хоча в цьому житті не могли з нею перетинатися. Примарно впізнавані запахи, звуки, предмети й обставини часом поєднують нас із далекими епохами і людьми, долі яких невловно переплітаються з нашою теперішністю, немов чудернацькі квіти на дерев’яних кубиках геніального майстра, що їх хоч яким боком поверни, а вони однак утворять цілісний і довершений візерунок.
Цей неймовірно поетичний текст пронизує візія кульбаби — як образ різних етапів земного життя і тієї пам’яті, яку зберігає кожна душа.


 

Джерело:
 dovidka.biz.ua
faktypro.com.ua
  

Немає коментарів:

Дописати коментар