четвер, 18 травня 2023 р.

З Днем української вишиванки!



Вишиванка - поема життя,
Закодована  вічність в узорах.
Їй ніколи нема забуття...
 


   Традиційно в травні в Україні та світі святкують День вишиванки. Вишиванки сприймають як символ єднання, солідарності і підтримки. Українську вишивку називають «молитвою без слів», а сорочка вишиванка – є головним оберегом людини.

В бібліотеці до Дня вишиванки організовано фото-зону «Я люблю вишиванку»  та  відбувся перегляд відеофільму «Цікаві факти про українську вишиванку».






Вишиванка - оберіг
Про людину, якій щастить, або яка дивом урятувалась в останній момент від небезпеки, кажуть: “народився в сорочці”. Справді, слов’янські обереги на вишиванках — потужний захист на енергетичному рівні.
Якщо для пересічних українців усі ці зірочки, квітки та смужки є лише прикрасами, то етнографи розрізняють понад 120 знакових систем. Усі ці символи в українську вишиванку прийшли зі слов’янських та праслов’янських часів. 

Чому вишиванка вважається оберегом?
Біоенергетики пояснюють захисну силу вишитого одягу декількома факторами.
    По-перше, натуральні матеріали (льон, коноплі, вовна) мають позитивну енергетику  впливу на
біополе людини. А вишиванки виготовлялися виключно із натуральних тканин і вишивались вовняними, конопляними нитками.
   По-друге, процес творення вишиванки-оберегу мав чимало ритуалів. Ніколи одяг не сідали вишивати не умившись, не помивши рук. Не приступали до роботи без молитви, запалювання свічки, яка очищаючим полум’ям гармонізувала простір у хаті, налаштовувала думки вишивальниці на позитивний лад.
   По-третє, усі символи вишивки - оберега мають потужну захисну містичну силу. Що означають найпопулярніші і які це обереги сонця, розкажемо нижче.

Ритуали та традиції при вишивці вишиванки оберегу
Створити вишиванку як оберіг — справа складна. Сам процес має чимало тонкощів:

  • вишитий оберіг має бути без вузликів;
  • нитка у процесі роботи не має рватися, перекручуватися. Якщо нитка постійно плутається, то краще повністю розпустити візерунок, розпочати знову новим матеріалом;
  •  вишиванка як оберіг завжди шиється з одного виду тканини. Варіанти, де льон поєднується із мереживом чи євросіткою, краще залишити для урочистих фотосесій;
  • вишиваний оберіг хрестиком від хворих нервів або переляку виконується лляними нитками;
  • обереги для матерів, вагітних, породіль шилися лише в жіночі дні;
  • жіночу сорочку починали шити тільки у такі дні: середу, п'ятницю, суботу, і коли на небі повний місяць. Повня у цьому сенсі символізувала вагітне лоно, достаток, міцне жіноче здоров’я, родючість;
  • якщо рідна людина впритул зіткнулась із вроком, злом, підступами людей, то нададуть сил та захистять обереги, вишиті чорною вовною;
  • візерунки з авторської дівочої сорочки-оберегу не можна копіювати. Інакше талан і доля перейде до тієї, яка скопіювала візерунок;
  • обереги чоловікам-воїнами вишивались лише в чоловічий день — четвер. А кінці ниток обов’язково зав’язувались вузликом, аби нечиста сила не могла причаїтися у візерунку.

Кому які слов’янські обереги на вишиванках потрібні

  •   Вишитий одяг підбирали для кожного віку, соціального статусу, життєвої ситуації та стану здоров’я людини.
  •   Наприклад, дітям, я яких прорізуються зубки, майстри радять вишити сорочки, прикрашені білочками. 
  •    Жінкам, які мають гормональні проблеми зі здоров’ям і не можуть завагітніти, підійдуть знаки Лелі й Лади на вишиванці. Вже вагітні жінки та породіллі, аби захиститися від лихого ока, вдягають вишиванки,  оздоблені рожаницею або родовим деревом.
  •    На захисті чоловічого здоров’я стоїть оберіг “Цвіт папороті”, яким прикрашають вишиті сорочки, туніки.
   Нерідко для захисту сімейного вогнища вишивальниці зупиняють вибір на Макоші.       Перебуваючи в будинку або квартирі, він сприятливо впливає як на саму рукодільницю, яка є берегинею вогнища, так і на всіх членів її сім'ї. Традиційно на вишиванках, рушниках Макош зображалась або зеленими нитками, або на зеленому тлі. Якщо ви категорично не полюбляєте цих кольорів, то хоча б із вивороту вишиванки зробіть стібок зеленого кольору, він також буде Макошю-оберегом.



Немає коментарів:

Дописати коментар