пʼятниця, 10 квітня 2015 р.

«Для чого сонце, якщо немає дня»

Люди мира, на минуту встаньте!
Слушайте, слушайте:
Гудит со всех сторон -
Это раздаётся в Бухенвальде
Колокольный звон...
             А.В.Соболев
   З метою збереження історичної пам'яті про трагічні події  Другої світової війни, що забрала  життя мільйонів людей, загиблих у нацистських концтаборах, гетто та місцях примусового утримування, показати дітям до яких наслідків можуть призвести війни на нашій планеті ми провели для учнів 8-9 класів урок - пам’яті  «Для чого сонце, якщо немає дня» до Міжнародного дня визволення в’язнів фашистських концтаборів. Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів відзначається 11 квітня. Цю пам'ятну дату встановлено за рішенням Організації Об'єднаних Націй 11 квітня тому, що саме в цей день у 1945 році в'язні концтабору Бухенвальд ("Буковий ліс"), довідавшись про наближення американських військ, підняли збройне повстання.





Під час Другої світової війни на території нацистської Німеччини, її союзників і на окупованих ними територіях діяло (крім тюрем, гетто тощо) 14 000 концентраційних таборів.


  Коли в концтабір Бухенвальд увійшли американські війська, повстанці вже здійснювали контроль над табором смерті. Значною мірою завдяки цьому, нацисти (охорона СС) не встигли замести сліди своїх страхітливих злочинів і свідчення в'язнів дійшли до міжнародного Нюрнберзького трибуналу.
У таборі в той час знаходилися декілька десятків тисяч ув’язнених із 18 країн Європи. У цьому жахливому місці за дев'ять років побувало близько двохсот п’ятидесяти тисяч людей. 

У Бухенвальді загинули десятки тисяч невинних: їх вбивали камінням, різками,
топили в гною, кастрували, нівечили, морили голодом, цькували в газових камерах, спалювали в печах крематорію (деколи живцем), ґвалтували і при цьому змушували працювати до повної знемоги; в ув'язнених брали кров для  солдатів  вермахту, проводили над ними жахливі медичні експерименти, випробували на людях нові препарати. Згідно з оцінками, близько 50000 людей загинули в Бухенвальді — переважно євреї та політичні в'язні, але також радянські (українські включно) військовополонені, цигани та гомосексуалісти. Деяких людей навмисне заражали вірусами задля медичних експериментів.
Всього на територіях, підконтрольних гітлерівцям, містилося в концтаборах, таборах, в'язницях 18 тис. чоловік. З них понад 11 мільйонів були знищені. Серед загиблих - 5 млн громадян СРСР, а також 6 мільйонів євреїв з різних країн. Кожен п'ятий в'язень був дитиною (існують більш страшні цифри: «містилося понад 20 мільйонів осіб з 30 країн світу, 12 мільйонів не дожили до визволення»)
Люди мира, на минуту встаньте!
Слушайте, слушайте:
Гудит со всех сторон –
Это раздаётся в Бухенвальде
Колокольный звон,
Колокольный звон.
Звон плывёт, плывёт
Над всей землёю,
И гудит взволнованно эфир:
Люди мира, будьте зорче втрое,
Берегите мир, берегите мир,
Берегите, берегите,


Джерело:

Немає коментарів:

Дописати коментар