субота, 11 квітня 2015 р.

З Великоднем Вас!


Щороку весь хрещений світ урочисто вшановує світле свято Воскресіння спасителя Ісуса Христа. Всюди дзвонять дзвони, проходять хресні ходи, запалюють  свічки і лампади, люди в храмах висвітлюють паски і крашанки, христосуються, вітаючи один одного вигуками «Христос воскрес» і відповідаючи «во істину воскрес!». А звідки почалася історія виникнення і святкування Великодня? Головне свято Весни має три назви - Великдень, Пасха або ж Воскресіння Христове. Ці свята абсолютно різні.

Дослідники говорять, що йому не менше 7000 років. Уже в цей час визначилася космогонічна сутність свята, склалася його унікальна та багатюща обрядовість, включаючи святкування Вербиці, розпис писанок, випікання короваю (Великодної Бабки) тощо. Спочатку відзначалося як свято Весняного Сонця і Природи, що відроджувалась після зимового сну, як свято Перемоги Світла над Темрявою, Дня над Ніччю, Сонячного Світла Весни над нічною темрявою Зими. Свято Великодня  відзначалось відповідно до астрономічного положення Сонця - під час весняного рівнодення, коли день ставав довшим за ніч. Період святкування охоплював цілий цикл свят, пов’язаних одне з одним, але різних за обрядом проведення, змістом, значенням тощо. Так, окрім Вербиці, що передувала Великодню,  святкувались також окремо Навський Великдень, Рахманський Великдень, Русальний Великдень тощо. Кожне з цих свят є оригінальним і неповторним за обрядовістю.

Пасха - це свято пов’язане з виходом юдеїв з єгипетського рабства. В Біблії, в частині під назвою «Вихід», розповідається, що єврейський народ терпів від своїх господарів великі муки та насилля. Але, не дивлячись на це, вони сподівалися на милість Божу. Через Мойсея, якого Бог обрав собі пророком та його брата Арона, Господь творив чудеса і насилав на єгиптян різні страти числом 10. Єгипетський фараон не бажав відпускати своїх рабів на волю. Тоді Бог наказав ізраїльтянам ввечері заколоти на кожне сімейство одного однорічного ягняти чоловічої статі і без пороку. А кров'ю його помазати поперечини дверей свого житла. Ягняти потрібно було з'їсти за ніч, не ламаючи його кісток. Вночі ангел Божий пройшов по Єгипту і вбив усіх єгипетських первістків від худоби до людини, а єврейські житла не торкнув. У страху фараон вивів ізраїльтян з країни. Але коли ті підходили до берегів Червоного моря, він отямився і погнався за своїми рабами. Однак Бог пробив води морські і провів євреїв по морю, як по суші, а фараон був потоплений. На честь цієї події з тих пір і до цього дня євреї святкують Пасху, як звільнення від єгипетського полону. 



Жертва Христа 

Але на цьому історія походження і виникнення свята Великодня не закінчується. Адже через багато століть після описаного вище події на ізраїльській землі народився Ісус Христос спаситель світу від рабства пекла над душами людськими. За свідченням Євангелія Христос був народжений від діви Марії і жив у будинку тесляра Йосипа. Коли йому виповнилося 30 років, він вийшов на проповідь, навчаючи людей заповідям Божим. Через 3 роки він був розіп'ятий на хресті на горі Голгофі. Сталося це після свята Пасхи в п'ятницю. А в четвер була таємна вечеря, де Христос встановив таїнство євхаристії, представивши хліб і вино, як свої тіло і кров. Як і ягня в Старому завіті Христос був заколений за гріхи світу, а його кістки також не були зломлені. 

Воскресіння Христове. Рішення щодо необхідності святкувати Воскресіння Христове виніс  Нікейський собор у 325 році н.е. Відповідно нас це свято почало впроваджуватися лише після хрещення Русі у 988 році. В основу свята покладений сюжет  щодо воскресіння Ісуса Христоса.
Згідно зі свідченнями все тієї ж Біблії, після смерті, воскресіння і вознесіння Христа на небо, історія святкування Пасхи розвивалася так: після п'ятидесятниці Великдень святкували щонеділі, збираючись за трапезою і звершуючи євхаристію. Особливо шанували це свято в день смерті і воскресіння Христа, який спочатку випадав на день юдейської Пасхи. Але вже у II столітті християни прийшли до думки, що не личить здійснювати Пасху Христову в один день з розіп’явшими його євреями, і постановили відзначати її на наступну неділю після єврейської Пасхи. Так тривало аж до середніх століть, поки християнська церква розділилася на православну і католицьку. 


У сучасному житті історія святкування Пасхи розділилася на 3 русла - Великдень православну, католицьку Пасху і юдейську Пасху. Кожна з них обросла своїми традиціями і звичаями. Для кожного народу і навіть кожної людини вона своя суто особиста і в той же час загальна. 

І нехай цей свято торкнеться ваших сердець, дорогі читачі. 

З Великоднем Вас, любові і миру!








Джерело:

 Вікіпедія,  
pervenec.kiev.uapasha-istorija-svjata                                                                                                                                  

Немає коментарів:

Дописати коментар