четвер, 30 квітня 2015 р.

Зі святом Весни і праці!

1 травня - одне із тих свят, яке  має і язичницькі, і соціальні передумови для виникнення. Але про це не кожен знає, що робить свято менш популярним. Кожна людина повинна прагне до росту, розвитку, зближення з природою і своїми витоками. 1 травня - і є те, свято, яке організовує людини, показує, що людина повинна трудиться, звертає увагу на необхідність більшого злиття з природою через працю. Адже людина стала такою, якою вона є завдяки праці та його діяльності.
Історія свята
День міжнаро́дної  соліда́рності трударів — свято, що відзначається в 143 країнах (зокрема, в Україні) 1 травня або у перший понеділок травня. В Україні 1 і 2 травня оголошено вихідними днями.
Історія свята 1 травня почалась у Австралії. Саме там у 1856 році працівники вперше висунули вимоги скоротити тривалість робочого дня до восьми годин.
Але головною причиною перших страйків у країні була мізерна заробітна плата, вимогами робітників були також питання коротшого робочого дня та право на створення робітничих організацій. Згодом, в умовах сталого зростання тривалості робочого дня (іноді досягала 15-20 год. на день), вимога його скорочення стала визначальною.
1886 року кількість робітників, що безпосередньо брали участь у боротьбі за 8-годинний робочий день, досягла 500 тисяч. Центром руху за скорочення робочого дня був Чикаго. 1 травня того року до протестів трудівників Чикаго приєдналися робітники Нью-Йорка, Балтимора, Вашингтона, Мілуокі, Цинциннаті, Пітсбурга, Детройта тощо. Проте демонстрацію зірвали працедавці та представники влади, які сподівалися приглушити робітничий рух, знищивши його лідерів. Цей день став апогеєм боротьби за 8-годинний робочий день.

4 травня відбулася демонстрація на площі Хеймаркет як протест проти поліцейської розправи над мітингарями 3 травня, коли загинули 6 робітників, багатьох поранили. Демонстрація була мирною і вже добігала свого завершення, коли її учасників атакувала поліція. Внаслідок сутички загинули 7 поліцейських і 4 страйкарі. Кривава бійня на площі Хеймаркет завершилася запроторенням за ґрати лідерів робітничого руху.
Рух за скорочений робочий день відновився 1888 року, а вже через рік охопив всю країну.
14 липня 1889 — на II (Паризькому) конгресі II Інтернаціоналу після доповіді американських делегатів про робітничий рух у США було ухвалене рішення про організацію «інтернаціональної демонстрації, коли у всіх країнах і містах в один визначений день маси трудівників вийдуть на вулиці з вимогою офіційного скорочення робочого дня до 8 годин». Днем для проведення демонстрації було обрано 1 травня (в пам'ять про травневі події 1886 року в Чикаго).
1890 року Міжнародний день солідарності трудящих уперше відзначили в багатьох країнах світу (зокрема, в Галичині) — масовими мітингами, демонстраціями та страйками, хоча в багатьох місцях влада намагалася придушити їх силами поліції.
З середини 1890-х років на травневих демонстраціях почали проголошуватися вимоги покращення життєвих умов, заклики до міжнародної солідарності й боротьби проти мілітаризму та війни.
В радянських у мовах першотравневі демонстрації набули офіціозно-політичного характеру — на відміну від західних країн, де вони перетворилися в карнавальні дійства
Язичницькі корені 1 ТРАВНЯ
  Переважна більшість білоруських і російських громадян, які вийдуть на першотравневі демонстрації, навряд чи уявляють собі, що, по суті справи, є продовжувачами язичницьких традицій.
 Три тисячі років тому жителі Стародавньої Італії поклонялися богині Майї, покровительці землі і родючості. На честь богині останній весняний місяць і був названий травнем, а в його перший день влаштовувалися торжества: щоб витрачений навесні працю - переорюванням землі,посівна - не пройшов даремно.
  Апеннінський народ, який на честь Майї гуляв, танцював і співав - загалом, веселився до упаду - також не здогадувався про те, що п'ять тисячоліть опісля їх язичницьке свято стане ідеологічним прапором комунізму.
 За минулі п'ять тисяч років звичаї стародавньої Італії поширилися по всій Європі. В Англії, Шотландії і Франції звикли в цей день до масових гулянь і ходам. В Сицилії всі від мала до велика в першотравневі дні збирають лугові жовті ромашки, які, за місцевими повір'ями, приносять щастя. В Іспанії 1 травня вважається святом усіх кольорів, які розпускаються до цього часу, і молоді люди дарують їх своїм обраницям. У Німеччині, згідно з повір'ями, жителі напередодні свято повинні сидіти вдома і не виходити. І все це через боязнь стати легкою здобиччю відьом, що влаштовують у В«день міжнародної солідарностіВ» свій шабаш на лисій горі Брокен. Але з якими б традиціями народи ні пов'язували 1 травня, для більшості людей це просто весняне свято. Свято кохання, поновлення та очікування кращих змін.
Традиції  святкування 1 травня в різних країнах
  Які традиції різних народів, пов'язані з Першотравнем - святом Весни?
В Росії 1 травня широко святкувати почали з подачі Петра I. Великому реформатору сподобалися німецькі урочистості, присвячені цьому дню, і він своїм указом повелів влаштовувати в цей день народні гуляння. Ця традиція з часом поширилася по країні. Протягом всієї історії 1 травня святкові гуляння супроводжувалися балаганами, ярмарками, каруселями, різними лавками з чаєм та солодощами. Вулиці і парки були заповнені людьми, цим потім не забули скористатися революціонери для проведення зборів і сходок. До речі кажучи, такі «заходи» у них стали також називатися «маївками». Сьогодні «маївками» називають зборів компанії або сім'ї, які проходять зазвичай у формі пікніка. Зазвичай пікніки проводять 1-го або 2-го травня. Починаючи з часів СРСР, «маївки» тривають і по наші дні.
На Гавайських островах, які є окремим штатом, 1 травня проводять День Леі - свято гавайських танців. Воно отримало таку назву на честь леі - традиційної місцевої прикраси у вигляді гірлянди з квітів, насіння, пір'їн, яку надягають на шию.
Франція - Ніч з 31 квітня на 1 травня - Вальпургієва ніч,розгул нечистої сили, від якої потрібно обов'язково захищатися. Вважається, що в цю ніч особливо цілющими властивостями володіють роса, молоко, масло.У цю ніч можна нашкодити сусідові». Для цього потрібно потягнути з його двору трохи гною і розкидати його по своєму полю. 1 травня у Франції - свято конвалій, всі дарують один одному букетики цих запашних весняних квітів.Але дарують не тільки конвалії: в знак дружби і любові можна подарувати гілочку глоду дуба, тополі. Дівчатам з поганим характером дарують гостролист, а лентяйкам - гілку бузини.
 Іспанія - 1 травня - Зелений Сантьяго,свято закоханих і квітів.
Дівчата ходять, увінчані трояндами і гвоздиками, у супроводі оспівують їх закоханих.
Нідерланди - Тут в останній тиждень квітня і перший тиждень травня проходить Фестиваль тюльпанів.
Центральний день цього фестивалю - Цибулинна неділю. У селах і донині 1 травня прийнято юнаків і дівчат «розподіляти» по парам і список цих пар вивішувати на видному місці.
1 травня в скандинавських країнах називають «Днем зозулі».
 Скандинавські країни в Вальпургієву ніч не сплять. Палять багаття, водять хороводи, грають на музичних інструментах, стріляють, щоб відлякати тролів перед вигоном худоби. За датськими й шведськими народним повір'ями, в цю ніч летять на свої обряди відьми і демони, а вогні багать заважають їм робити зупинки шкодити людям.
Німеччина - Для берлінської поліції 1 Травня не червоний, а чорний день календаря.
 Численні партії та рухи проводять в цей день мітинги, які незмінно закінчуються бійками, а ліві і екстремісти-антиглобалісти влаштовують погроми в багатих і етнічних кварталах німецьких міст.
ПАР - День солідарності проводиться під патронатом влади.
 Профспілки організовують виставки виробів народної творчості, розпродаж товарів ширвжитку за зниженими цінами, вистави самодіяльних і професійних музичних колективів.
Сицилія
У Сицилії абсолютно все в першотравневі дні збирають лучні ромашки, які, за місцевими повір'ями, приносять щастя.
В Америці 1 Травня працюють.
Країни Європи теж не згадують американських робітників.
Але в Англії 1 Травня - вихідний. У 1977 році, коли лейбористська партія була при владі, цей день став державним святом, що викликало у консерваторів шок. «Ну ось, дочекалися - скоро і у нас буде соціалізм», - писала лондонська «Таймс».

 
 
Джерело:
Uk.wikipedia.org
www.primpogoda.ru/news/prazdniki/den_svyatogo_valentina_v_raznyh_stranah/
inmoment.com.ua> holidays/day-work.html
http://take-a-note.com/krasa/svjata/19037-1-travnja-svjato-vesni-i-pra…
www.firtka.if.ua





 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар