субота, 4 квітня 2015 р.

З Вербною Неділею



Історія свята
  Вхід Господа в Єрусалим - це старовинне свято всіх віруючих, який відзначається в недільний день за один тиждень до Великодня . Урочисте входження Ісуса в столицю Ізраїльського царства ознаменувало вступ його на стежку хресних страждань. Це свято називають Вербною або Пальмовою неділею. Назва пов'язана з деякими історичними традиціями тих часів. 


Чому Вербна Неділя?

   Щоб розібратися в причинах такої незвичайної назви, необхідно вивчити історію свята- Вербну Неділю. Євреї мали звичай урочисто вітати царів і переможців радісними вигуками, з пальмовими гілками в руках. Згідно викладу Старого Завіту Ісус саме так в'їжджав в Єрусалим, але його слава полягала не в перемозі на війні або царювання в державі, а перемоги над смертю і гріхом. Юдеї добровільно прославляли Христа перед смертю,  його вільні страждання, присвячені всьому людському роду. 




На Русі це свято традиційно іменується Вербною неділею. Причина такої назви полягає в тому, що пальмові гілки слов'яни замінюють на верби, так як вони першими розпускаються навесні. Гілочки верби символізують ті гілки, які тримали в руках юдеї, зустрічаючи Ісуса в стародавньому місті. У південних країнах замість верби використовують гілки і квітки інших рослин, як правило, пальм. 

Православна Вербна Неділя - традиції

У цей день моляться немов зустрічають невидимого  Ісуса і вітають його як переможця пекла і смерті. Люди читають особливу молитву на благословення «ваїй», під час чого тримають запалені свічки, квіти та гілочки верби. Вербу, скроплену святою водою прийнято дбайливо зберігати на протязі всього року і декорувати нею ікону в квартирі. У деяких сім'ях є цікавий звичай класти вербу в труну до померлого в знак того, що він по вірі Сина Господа переможе смерть, воскресне і зустріне Ісуса з освяченою вербою. 
В день, коли святкується Вербна Неділя, прийнято лег
ко ударяти родичів і друзів вербою. Після ранкової молитви, на яку маленьких дітей не водять, батьки піднімають діточок з ліжка легкими ударами гілочками верби, бажаючи здоров'я «як у верби».


Вважається також, що якщо з'їсти нирку верби, скроплену святою водою, вбережеш горло від хвороби та  вирішаться важливі справи і здійсняться найзаповітніші бажання. А народні знахарі широко використовують свячену вербу під час приготування цілющих настоїв і напоїв як для тварин, так і людей: від ревматизму, і від лихоманки, і від головного болю, і від шлункових захворювань, і для загоювання ран.   На це свято традиційно влаштовуються вербні базари, на яких продаються дитячі іграшки, солодощі, книги і звичайно пов'язана пучками верба.




Джерело: 
Вікіпедія,                                                                                                                                                2015rik.pp.ua758-storya-svyata-verbnu-nedlyu.html



Немає коментарів:

Дописати коментар