пʼятниця, 3 квітня 2015 р.

Міжнародний день дитячої книги




Книга – це віконце, через яке діти бачать
і пізнають світ і самих себе.
                                          В.О. Сухомлинський


  2 квітня, за рішенням Міжнародної ради дитячої книги в день народження великого данського письменника-казкаря Ганса Крістіана Андерсена (1805-1875) весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги.

    Свято вперше відзначали у 1967 р. Ця ініціатива належала Міжнародній раді з дитячої книги (IBBY-International Board on Books for Young People). Таким чином засновники свята вирішили підкреслити важливу роль дитячої книги у вихованні та інтелектуальному розвитку юних читачів.

Дитяча література з'явилася порівняно недавно. До середини XVII ст. діти читали приблизно те ж, що і батьки. Наприклад, у XVII ст. дітей залучали байки Езопа. У 1658 р. чеський педагог Я. А. Коменський опублікував першу книгу з картинками для дітей «Світ чуттєвих речей в картинках». Але в основному коло дитячого читання зводилося до Біблії.
У XVIII ст. діти читали «дорослі» романи «Робінзон Крузо» Д. Дефо і «Мандри Гуллівера» Дж. Свіфта. Популярними  були збірники східних казок, наприклад, «Цікаві арабські ночі», які включали «Аладдіна», «Алі-Бабу і сорок розбійників» і «Сім подорожей Синдбада-мореплавця». А в  XIX ст. дітям сподобалися казки братів Грімм.
У створення дитячої книги  свій вклад вніс Ганс Християн Андерсен. Він народився в родині шевця і сам в ранньому дитинстві став підмайстром на фабриці. У 14 років Андерсен відправився в Копенгаген і визначився учнем-танцівником в королівський балет, а потім став писати для сцени і друкувати вірші в журналах. Але завдяки своїм казкам він прославився на весь світ. У 1833 р. за свій внесок у літературу письменник  отримав Королівську стипендію. В пам'ять про великого казкаря на батьківщині Андерсена на набережній Копенгагена встановили статую героїні його казки Русалочки, яка стала символом міста.




У Росії створення дитячої літератури теж приділялася велика увага. Відомо, що ще у XVII ст. ієромонах Саватій написав одинадцять віршів спеціально для дітей. Пізніше дитячі книги створюють вчитель царевичів Олексія і Федора писар Московського друкарського двору Каріон Істомін. У XVIII-XIX ст. для дітей писали С. Аксаков, А. Шишков, А. Погорєльський та інші. А на початку XIX ст. з'являються перші дитячі журнали. Таким чином, дорослі поступово зрозуміли, що дітям необхідні книги, що написані спеціально для них.    Кожного року спонсором цього чудового свята виступає одна з національних секцій IBBY. Традиційно ця секція запрошує популярного письменника написати Послання дітям світу і відомого художника для створення до Міжнародного дня дитячої книги оригінального плакату.
   У День дитячої книги раз у два роки дитячим письменникам і художникам присуджується головна нагорода - Міжнародна премія імені великого казкаря з врученням золотої медалі - найпрестижнішої міжнародної нагороди, яку часто називають «Малою Нобелівською премією». Золоту медаль з профілем великого казкаря лауреатам вручають на черговому конгресі Міжнародної ради з дитячої книги.

 Цей день святкують всі, хто вважає, що книга - джерело знань. Ось і наша бібліотека  2 квітня разом з шкільним бібліотекарем підготувала та провела  для учнів молодших класів захід «Чарівний світ дитячої книги». Діти дізналися про  історію виникнення свята, про видатного казкаря Г.Х.Андерсена, познайомилися з новими дитячими авторами та їхніми книгами, поспілкувалися з казковими героями та отримали грамоти і подяки за активну співпрацю з бібліотекою.


Захід спрямований на популяризацію книги, прищеплення до неї любові і шани, зацікавленості і небайдужого ставлення.


   




Шануймо книгу-джерело мудрості.

Джерело:
Вікіпедія,

Немає коментарів:

Дописати коментар