неділя, 11 червня 2023 р.

12 червня- День червоної троянди

Троянди! Квіти просто чарівні!
Вражають кольором людину.
І квітнуть ціле літо день при дні
У світлу й дощову годину.
Дарують аромат п’янкий, тонкий,
І мають надзвичайну вроду.
Й казковий усміх-погляд чарівний,
Тому давно ввійшли у моду.
Бо стільки в квітах сонця і тепла,
Та ласки, ніжності і світла.
Краса троянд до серця пролягла
Й любов’ю щирою розквітла.
Надія Красоткіна. Троянди

  12 червня відзначаємо свято справжньої королеви квітів – День червоної троянди. Це свято приходить щороку, щоб нагадати всім про значення кохання. Що ж, червона троянда — універсальний символ кохання, уподобання та романтики.

Цікаві факти про троянди

     ·       У таких країнах, як Англія, Іран і США троянда є національною квіткою.
·       На День Святого Валентина продається приблизно 3 мільйони троянд.
·       На сьогоднішній день існують троянди практично всіх кольорів, немає тільки чорного і синього. Вся справа в тому, що відсутні природні гени. Генна інженерія займається виведенням блакитної троянди, а от чорну троянду прийнято заміняти темно-червоною.
·       Археологи виявили останки і скам’янілості троянд, вік яких приблизно 50 мільйонів років. На сьогоднішній день вченим відомо близько 300 видів троянд, а сортів налічується приблизно 30 000.
·       На острові Крит було знайдено найдавніше зображення троянди,яке датується 2000 роком до н.е.

·       Тільки в 16 столітті до нас потрапив цей дивовижний квітка. Спочатку він прикрашав тільки царський двір. Лише за правління Петра I троянди стали прикрашати сади. Особливо багато їх було за часів імператриці Катерини II.
·       Французи вважаються найкращими в світі Розоводи. А ось голландці продають найбільшу кількість троянд. Ніхто краще болгар не виробляє рожеве масло.
·       Такі кольори троянд, як коралові, жовті та оранжеві з’явилися в результаті схрещування з дикою трояндою Персидська жовта. Яскраво-червоний колір троянди придбали у спадок від китайських троянд.
·       Ген, який відповідає за аромат, є рецесивним. Це означає, що якщо схрестити дві троянди, які мають досить сильним запахом, то вийде гібрид, який буде мати або слабкий запах, або взагалі без запаху.
·       У творах великого драматурга Шекспіра троянди згадуються більше 50 разів.
·       Японці зуміли вивести сорт троянди, які носить назву «Хамелеон». А все тому, що в денний час троянда має яскраво-червоний колір, а до вечора її пелюстки стають білими.
·       У Німеччині знаходиться найстаріша в світі троянда. У собору Хільдесхаймі росте кущ, якому 1000 років і він практично досяг даху цієї величної будівлі

 Радимо прочитати:

Дівчина-відмінниця замість шкільного твору пише п'єсу про загадкове пророцтво у магічному світі.
Мачуха дозволяє їй будь-які дорогі забаганки, крім одної - тату у вигляді троянди, що сниться дівчині в її химерних снах. Дівчину жде світле майбутнє і гарний наречений, треба тільки відмовитися від снів і прийняти навколишню реальність.
Але звісно так не буде, та й те пророцтво для чогось же напророчене.


   «Ім’я рози» — захоплююча детективна історія, органічно вплетена в реальні історичні події ХІV століття. У середньовічному монастирі за загадкових обставин один за одним гинуть ченці. З'ясувати причину їхньої смерті доручено вченому-францисканцю Вільяму і його помічнику Адсо. Розпочавши розслідування, вони занурюються у лабіринт підступних інтриг, політичних махінацій, потаємних пороків та абсурдних забобонів, якими сповнене життя монахів, і, вирішуючи багато філософських питань, ідучи шляхом логічних розмірковувань, розкривають загадкові вбивства.



 

Інтернет джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар