четвер, 22 червня 2023 р.

Вірвався зойк розпачливий – війна...

 


Був літній день, червневий день погожий,
Був ясен світ, і мирний труд спокійний,
І от біда – нечувана, страшна,
Вірвався зойк розпачливий – війна.

 


  22 червня  1941 рік. Неділя, 4 ранку. Цей ранок – найтрагічніша  сторінка  мільйонів українців. У цей день розпочалася найжахливіша війна в історії нашого народу, яка забрала життя кожного п'ятого українця. 

     
    Пройшли роки і трагедія знову повторилась. Зараз, в період повномасштабної війни з росією, ця дата набула нового, ще більш трагічного, сенсу.
   В бібліотеці до Дня скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні відбувся День інформації  «Національна трагедія 1941 року» та оформлена книжкова виставка-досьє «З пам’яттю про незабутнє»

День пам'яті сьогодні - історія виникнення
День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни́ — день пам'яті в Україні. Відзначається щорічно 22 червня, у день початку німецько-радянської війни. День встановлено в Україні «…з метою всенародного вшанування пам'яті синів і дочок українського народу, полеглих під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, їх подвигу та жертовності … на підтримку ініціативи громадських організацій ветеранів війни, праці, Збройних Сил і жертв нацистських переслідувань…» згідно з Указом Президента України «Про День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні» від 17 листопада 2000 р. № 1245/2000.
У цей день необхідно поставити свічку за всіх тих дочок і синів України, які загинули заради свободи і незалежності нашої держави.

22 червня-що сталося і навіщо про це пам'ятати

   82  роки  тому, о 04:00 ранку, незважаючи на підписаний Договір про ненапад між Німеччиною і Радянським Союзом, німецькі війська атакували кордони СРСР. Так почалася  війна, яка забрала за собою мільйони життів і доль.
 У розгромі нацизму брали участь українські воїни в лавах Радянської армії (понад 6 млн), вояки УПА (понад 100 тис.).
  Друга світова війна для України не обмежувалася лише бойовими діями та окупацією її сучасної території, а й включала участь українців у бойових діях на всіх воєнних театрах. Українці і вихідці з України перебували у військових з'єднаннях інших держав: Польщі (120 тис. у 1939 р.), США (до 80 тис. у 1945 р.), Канади (до 45 тис. у 1945 р.), Франції (до 5 тис. у 1940 році). З різних причин українці воювали і по інший бік: у військах Німеччини (від 600 осіб у 1939 році до 250 тис. у 1941–1945 рр.), Румунії (24 тис.), Угорщини (до 20 тис.), Словаччини (до 2 тис.), Хорватії (1,5 тис.).
   За даними українських істориків, прямі людські втрати України у Другій світовій війні становлять 8-10 млн осіб, загальні демографічні – понад 13 млн, економічні – 285 млн тогочасних рублів. За кілька місяців бойових дій територія України була повністю завойована. Мільйони людей опинилися в окупації, надалі з тавром "зрадників" прийнявши на себе тягар лихоліття, поки країна збиралася із силами.


   В День скорботи і вшанування пам'яті жертв війни ми  згадуємо мирних жителів та бійців на фронті, які загинули в ті страшні роки.
   Наш український народ  під час Другої світової війни і зараз, показує  силу духу і готовність боронити свою землю.
  Наймасштабніша війна століття стала великою трагедією та надзвичайним випробуванням для українського народу, який зробив великий внесок в перемогу над нацизмом у Європі.
  Сьогодні, потерпаючи від кривавої військової російської  агресії, ми особливо гостро усвідомлюємо ціну свободи, миру та безпеки. Кращі сини і доньки українського народу знову, зі зброєю в руках, захищають наші кордони, нашу свободу, наш власний демократичний вибір.

Слава Україні! Героям слава!

Інтернет ресурси

Немає коментарів:

Дописати коментар