четвер, 1 грудня 2022 р.

Символ дня - червона стрічка

 

Щорічно 1 грудня в кожній країні світу відзначають День боротьби зі  СНіДом
Символ дня — червона стрічка, згорнута у вигляді перевернутої букви V. Саме таку символіку в 1991 році запропонував художник Франк Мур з невеликого містечка штату Нью-Йорк.
Ідею майстру навіяли жовті стрічки, які носили його сусіди в честь дочки, яка брала участь у військових діях в Перській затоці. І вірили, що вона обов'язково повернеться додому живою і неушкодженою.
День боротьби зі СНІДом є серйозним нагадуванням про величезну проблему, яка потенційно загрожує кожному з нас, а також про необхідність зупинити повсюдне поширення епідемії ВІЛ/СНІДу.

  В бібліотеці  до Дня боротьби зі СНіДом відбувся перегляд та обговорення тематичних соціальних відеороликів. Відвідувачі закладу дізналися, історію  виникнення   хвороби, створення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом і його мету, основні  шляхи  зараження  ВІЛ-інфекцією, форми  профілактики  хвороби.

    Що таке ВІЛ/СНІД?

При ВІЛ-інфекції відбувається руйнування CD4+ лімфоцитів, що призводить до серйозного ослаблення імунної системи і розвитку синдрому набутого імунодефіциту, тобто СНІДу.

  На стадії захворювання СНІД через катастрофу імунної системи     людини посилено розвиваються різноманітні інфекції, а також неінфекційні захворювання, що в кінцевому підсумку призводить до летального результату.
  Таким чином, СНІД недарма називається чумою ХХ, а тепер і ХХІ століття, оскільки він несе колосальну загрозу існуванню людства.

 Всесвітній день боротьби зі СНІДом — історія 5 червня 1981 Американський Центр контролю над захворюваннями зареєстрував нову хворобу — СНІД (синдром набутого імунодефіциту).
  Вперше день боротьби зі СНІДом був проголошений Всесвітньою Організацією Здоров'я в 1988 році. Ініціатива проведення всесвітнього дня боротьби зі СНІДом належить співробітникам з питань інформації для Глобальної програми по боротьбі зі СНІДом ВООЗ в Женеві Джеймсу В. Бунну і Томасу Неттера.

     У 1996 році ООН створила Об'єднану програму Організації Об'єднаних Націй з ВІЛ/СНІД (ЮНЕЙДС). Союз шести всесвітніх організацій об'єднав в якості спонсорів Дитячий фонд ООН, Програму ООН з розвитку, Фонд ООН з питань народонаселення, Організацію ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО), Всесвітню організацію охорони здоров'я (ВООЗ) і Світовий банк. Програма включає в себе планування та просування Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, причому, не обмежуючись лише одним днем ​​1 грудня, а працюючи в цьому питанні протягом всього року.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом — мета

Основною метою проведення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом є підвищення глобальної поінформованості всіх людей про ВІЛ/СНІД, зміцнення громадської підтримки програм профілактики розповсюдження ВІЛ/СНІД, організація навчання і демонстрація міжнародної солідарності перед обличчям пандемії.

За оцінками ЮНЕЙДС, на сьогоднішній день кількість людей, інфікованих ВІЛ,
становить понад 36 млн людей. А кількість померлих від причин, пов'язаних з ВІЛ — близько 1,2 млн людей. Найбільше число випадків нового інфікування відбувається в африканських країнах, розташованих на південь від Сахари.

У кінцевому підсумку все людство прагне покінчити з епідемією СНІДу, і ООН навіть визначило терміни вирішення цієї проблеми — 2030 рік. В результаті солідарності людей, колосальної роботи, своєчасних інвестицій, висококваліфікованої допомоги, що надається ВІЛ-інфікованим, на сьогоднішній день можна відзначити значне зниження смертельних випадків в порівнянні з критичними роками.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар