вівторок, 30 січня 2024 р.

 Новинки від #УІК

Марія Сердюк. Шептицький для дітей
     Чи знали ви, що Андрей Шептицький дуже любив коней і був єдиним митрополитом, якого можна було зустріти верхи? А що його «справжнє» ім'я, тобто те, яке йому дали при народженні, — ​Роман? Або те, що за освітою він юрист?
     Це лише незначна частинка цікавих фактів, які ви знайдете у біографічній повісті, яку написала Марія Сердюк та проілюструвала Марічка Смеречинська. Ви дізнаєтеся, як жив і працював граф, меценат, інтелектуал, підприємець, митрополит і провідник Української Греко-­Католицької Церкви, та прочитаєте поради для життя і правила ведення успішного бізнесу від Андрея Шептицького.
Видавництво Старого Лева, Львів, 2023

 А.М.Музиченко. Врятовані хвостики
   Кудлатий кіт Борисюк мешкає у Виставковому центрі в Києві у приміщенні льодової арени. Одного ранку він виявляє, що в сусідньому павільйоні волонтери облаштували тимчасовий притулок для тварин, яких евакуювали зі щойно звільнених від російських окупантів територій. Звісно ж, Борисюк іде знайомитися — і йому відкриваються щемкі історії тварин, урятованих з епіцентру бойових дій.
   Письменниця Настя Музиченко оповідає ці історії, створені на основі реальних подій, глибоко зворушливо, а водночас із м’якою й теплою усмішкою — так, щоб розчулити, але не травмувати маленького читача.
Видавництво: Навчальна книга Богдан

Оксана Лущевська, Олена Васіна, «Оця Майя кіно знімала»
«Оця Майя кіно знімала» — 64 сторінки цікавої історії про незвичайні пригоди маленької режисерки, акторки і фотографині з Києва. Через антисемітські погроми Майя разом зі своїми батьками змушена залишити рідний дім. Попереду на них чекає Америка, а там — невідомість. Але Майї допомогає її щедра уява і хвацьке вміння помічати оригінальне у буденному. А ще у Майї є нафантазована подруга-кицька, яка веде її до мрії — знімкувати людей і тварин, а згодом і привідкриє справу її життя — кінорежисуру.
Це книжка про те, що фантазія допомагає долати труднощі. І що найзаповітніші мрії стають реальностями, якщо докладати зусиль. І ще про те, що людина здатна на все, чого бажає її серце.
Фентезійні ілюстрації Олени Васіної відтворюють екстраординарну й оригінальну атмосферу фантазії Майї Дерен. Це ще й перша художня спроба розповісти про дитинство Майї та про те, який шлях їй довелося пройти, щоб жити красиве життя, і щоб Американський кіноінститут заснував премію імені Майї Дерен.
Київ : Видавництво, 2023

Роздобудько Ірен. Райські яблучка
Перша частина збірки — це «щоденник» перших десяти днів облоги Києва, які перевернули свідомість мирних мешканців, котрі опинилися в ситуації повномасштабного нападу. Частина тексту написана в режимі «он-лайн», а тому є одним із тисячі свідчень, подекуди — суб’єктивних і особистісних — про час, коли ми і світ ще не знали про масштаби трагедії геноциду і звитягу наступних днів, що ведуть Україну до Перемоги.
Друга частина збірки розповідає про ментальність і побут мешканців Донеччини. Адже сама авторка народилась і виросла в Донецьку. Його «топографія» тісно пов’язана зі спогадами дитинства і юності письменниці.
Третя частина складається з новел, написаних у 2014–2017 роках, коли пересічні громадяни ставали героями «видимого і невидимого фронту», а показові «герої» — зрадниками. Картатий печворк розмаїтих зрізів суспільства складається з новел, у яких переважає психологія «різних людей», їхніх вчинків, бажань і пошуків сенсу життя…
Київ. Нора-Друк,2023

 Винник Тетяна. Моя мама схожа на Саскію
У психологічній повісті для підлітків Тетяни Винник«Моя мама схожа на Саскію» розкриваються проблемидитини в соціумі. У центрі сюжету — життя 13-річноїдівчинки Марії, яка втратила на війні батька, не можепорозумітися із мамою, зазнає цькувань у школі.
Брати на себе відповідальність за власне життя, змінювати його і змінюватися, мріяти і йти до своєї мети (чи це стосується ідеї здобути авторитет серед однолітківта порозумітися з мамою, чи привернути увагу найкрасивішого хлопця), не підкорятися обставинам, а крок закроком досягати бажаного результату, — усе це робитьголовна героїня повісті. І доводить, що все можливо,якщо повірити в себе.
Книжка буде цікавою дітям середнього та старшогошкільного
Чернівці: Букрек, 2023

Друзі, книжечки чекають на вас.


Немає коментарів:

Дописати коментар