субота, 27 січня 2024 р.

Голокост. Цього не можна забути

 

Це Голокост – всього одне лиш слово,
Та його сенс – пекучий болі жар,
 Вбивали всіх!.. старого і малого,
 мало хто життя порятував...
 


Щороку, 27 січня Україна разом з усією світовою спільнотою вшановує пам’ять жертв Голокосту – мільйонів єврейських жінок, чоловіків і дітей, які загинули від рук нацистів у роки Другої світової війни.
  Саме в цей день у 1945 році було звільнено в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. Під час Другої світової війни 6 мільйонів євреїв стали жертвами нацистської політики, що передбачала знищення народів і груп, які нацисти вважали загрозою або неповноцінними. Близько 1,5 мільйона з них були з території сучасної України.
«Голокост, який призвів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, завжди слугуватиме всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…» –таке формулювання містить резолюція Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй від 2005 року, якою запроваджено памʼятну дату.
  З приводу Дня пам'яті жертв Голокосту в бібліотеці відбувся День інформації. Відвідувачі переглянули  та обговорили відео - презентацію «Голокост. Цього не можна забути», поділилися спогадами своїх знайомих, чиї рідні побували в пеклі фашистських концтаборів. Завідуюча Коблівською бібліотекою Марія Степанівна Сидорчук  назвала історичні факти, які увійшли в історію, як трагедія ХХ століття.

   Пропонуємо всім бажаючим ознайомитися з виданнями, написаними на основі реальних подій – Томас Кініллі «Список Шиндлера», Марта Холл Келлі «Бузкові дівчата», Гізер Морріс. "Татуювальник з Аушвіцу", "Бабин яр. Історія і пам'ять", 

Томас Кініллі. Список Шиндлера.
  Світовий бестселер, удостоєний Букерівської премії та екранізований Стівеном Спілбергом!
  Його ім'я відоме усьому світу і вже давно стало називним. Оскар Шиндлер. Людина, яка довела, що можна здійснити справжнє диво — подарувати життя... Дати шанс на порятунок тоді, коли сподіватися вже нема на що…
  На початку Другої світової німецький підприємець Оскар Шиндлер відкрив у Польщі фабрику, на якій виробляли емальований посуд. І ця фабрика, де працювали євреї з гетто, стала для них немов Ноєвим ковчегом... Коли було ухвалено рішення про знищення краківського гетто, Шиндлеру неймовірними зусиллями вдалося вивезти своїх робітників і захистити їх від жаху табору смерті Аушвіцу. Він урятував майже 1300 євреїв. Більше, ніж будь-хто за всю історію найстрашнішої в історії людства війни...
 

Марта Холл Келлі. Бузкові дівчата.
Кароліна Феррідей працює у Французькому консульстві у Нью-Йорку. Але її життя кардинально змінюється, коли гітлерівська армія вторгається до Польщі у вересні 1939 року, а невдовзі у 1940 році окуповує Францію. Польська дівчина Кася Кужмерик розуміє, що її безтурботна молодість закінчилася, коли, після окупації Польщі нацистами, починає виконувати доручення підпільного руху опору. У напруженій атмосфері один хибний крок може мати згубні наслідки. Для амбітної молодої німецької лікарки Герти Оберхойзер оголошення про роботу у перевиховному жіночому таборі здається квитком у нові професійні сфери. Але вона опиняється в пастці нацистського концтабору і стає однією з лікарів-злочинців, що робили досліди над живими людьми…


 Гізер Морріс. "Татуювальник з Аушвіцу"

  Це книга про силу кохання, віри та внутрішнього спротиву, у центрі сюжету якої — історія кохання, що вижило у таборі смерті. Роман заснований на реальній історії ув'язнених у концтаборі, любов яких зародилася у тих страшних стінах, і дала обом сили та надію, щоб вижити. Ця книга оповідає про життя Лалі Соколов — татуювальника з Аушвіцу, його кохання до Гіти Фурман, і про те, як у найтемніші часи люди зберігають в собі людське і вміння любити. Лише з цим, здається, і можна такі часи пережити.



Маркус Зузак. Крадійка книжок,
  Книга розповідає історію дівчинки, яка у важкі часи війни та Голокосту закохалася у книги та відкрила для себе силу слів. У світі, де смерть мешкає по сусідству, у світі, повному небезпек, де спалюють книги, руйнують міста і життя, переслідують і знищують людей, Лізель робить те, що може: краде і рятує книги. Це історія про виживання у складний час і допомогу вижити іншим. Оповідач у цій книзі — Смерть. Та попри біль і темряву, що є у книзі, там не лише самі вони, а і взаємодопомога, любов, друзі, надія. Світло у темряві.


 

Такого   жаху  не повинно  повторитися!






Немає коментарів:

Дописати коментар