вівторок, 29 серпня 2023 р.

День пам’яті загиблих захисників України

     
    Щороку 29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за батьківщину, як нагадування про одну із найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію.




   
 З нагоди вшанування Дня пам’яті захисників України в Коблівській бібліотеці  для користувачів провели бібліотекарі патріотичну годину  «Сонях». Зацікавила відвідувачів закладу і  книжкова  виставка-інсталяція «Українці – нація героїв», де представлені книги про Героїв АТО та їх самопожертву.




  
   
   В закладі  на протязі тижня відбувся майстер-клас по виготовленню соняшника – символу пам’яті загиблих захисників,  символу відродження з найменшого чорного зернятка, як з української землі, нового життя.
   Символом дати виступає квітка соняшника, адже у дні Іловайської трагедії саме вона рясніла на полях.
 


  


  Серпневими днями 2014 року українські захисники потрапили до ворожого оточення під Іловайськом і залишились назавжди у соняшникових полях.Ті трагічні події російсько-української війни розгорталися на сході України, саме на полях соняхів, які вже поспіли.
  






 

Сонях пам’яті – це не просто символ історичної мужності українських воїнів, це символ життя України,  це символ усвідомлення українським суспільством ціни незалежності, необхідності захисту нашої держави та необхідності гідного вшанування пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.


  
 

   


     За офіційними даними, під час Іловайської операції і подальшого розстрілу в так званому “зеленому коридорі” 366 українських воїнів загинули, 429 – поранення різного ступеню тяжкості, 300 – потрапили у полон.




 

 У цей день вшануймо пам’ять  військовослужбовців та учасників добровольчих  формувань, які загинули в боротьбі за незалежність України. Пам’ятаймо подвиг українських воїнів, які віддали життя за мирне майбутнє Українського народу на своїй землі!
   Ми знаємо, за що б’ємося і за що помирають найкращі сини та доньки України. За право бути собою і бути вільними.Переможемо заради майбутнього, заради всіх, хто загинув за нашу свободу.


   
Використання соняха як символу Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, це не лише вшанування пам’яті захисників України, формування в українському суспільстві традицій відзначення цього Дня та патріотичне виховання молоді,
  Бібліотеки Коблівської громади приєдналися до Всеукраїнської акції пам’яті "Сонях". 


Вічна пам’ять загиблим, слава і честь живим захисникам України!



Інтернет джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар