неділя, 27 серпня 2023 р.

До дня народження І.Франка

 

   27 серпня 1856 народився Іван Франко. Це один із перших професійних українських письменників, тобто заробляючи собі на життя літературною працею був Іван Франко. Поліглот і геній, всебічно розвинена людина, твори якої визначають рівень інтелектуального життя нашої нації. Феноменальні здібності проявилися ще у юні роки. Знати на пам’ять «Кобзаря», володіти чотирнадцятьма мовами на таке здатна працелюбна, закохана у культуру людина. Титанічна праця Франка спонукає на роздуми – на яку постать здатна людина. За коротке життя залишити у спадок української не тільки літератури, а й культури необмежену кількість творів різних жанрів та напрямку, бути видавцем журналів та альманахів. Більше того Франко виступав не лише як письменник, а й поєднував у собі якості журналіста, економіста, історика, політика.
        Видатного Франка я бачу як скульптора української культури, адже у його творах розкрита сутність української національної ідентичності.
        Для мене Іван Франко взірець працьовитої, обдарованої людини, яка з пристрастю працювала до останнього подиху. Він ніби поспішав надати українцям велику українську літературу і щедро віддав всі свої знання у вигляді слова. Адже слово – це як гострий меч у боротьбі за волю, життя, незалежність.
 О. Марінчу-Бовшовець


Немає коментарів:

Дописати коментар