середа, 8 лютого 2023 р.

Родоначальник наукової фантастики

 

  Сьогодні день народження всесвітньовідомого  письменника  Жуля  Габріеля  Верна.
   Легендарний французький письменник Жуль Верн, вважається родоначальником наукової фантастики. Більшість фантастичних речей, про які він писав у своїх книгах, були пізніше винайдені або відкриті.
   Всю творчість Жуля Верна об’єднує одне — пристрасть до подорожей і пригод, яка залишалася з ним протягом усього його життя, і яку він вклав у свої книги. 

Цікаві факти про Жуля Верна
● Народився майбутній письменник 8 лютого 1828 року в адвокатській сім’ї. Жуль був найстаршим із п’яти дітей.
● Жуль Верн уперше спробував вирушити в подорож в 11-річному віці. Втікши з дому, він записався юнгою на корабель, що прямував до Індії. Батькам вдалося вчасно йому перешкодити.
● Першою роботою письменника була театральна п’єса «Зламані соломинки». Однак невдовзі Жуль Верн зрозумів, що драматургія це не його стихія, і вона не приносить прибутку. Він закинув цю справу.
● На відміну від більшості інших письменників, які творили в основному в домашніх умовах, Жуль Верн упродовж більшої частини життя подорожував. Отримані враження давали йому натхнення для творчості.
● Завдяки тому, що Жуль Верн багато подорожував, він був прийнятий у Географічне товариство Франції, хоч і не був вченим.
● Мрію всього свого життя Жуль Верн втілив, коли разом зі славою до нього прийшло й багатство. Він завжди мріяв мати власний корабель, який для нього означав можливість вирушити туди, куди він сам захоче. Розбагатівши, він не став розмінюватися на дрібниці й купив собі одну за одною цілих три яхти, які були здатні перетнути навіть Атлантичний океан.
● Багато фантастичних на момент написання речей, які фігурували в книгах Жуля Верна, були згодом винайдені, наприклад, літак або акваланг. Ба більше, деякі вчені визнавали, що на винахід того чи іншого пристрою наштовхнуло саме прочитання книг Жуля Верна.
● Зі 108 фантастичних передбачень письменника, на сьогодні не здійснилося лише 10.
● Марко Вовчок, видатна українська письменниця, була особисто знайома з Жулем Верном. Французький майстер пера надав їй виняткове право перекладати його твори російською мовою.
● Організація ЮНЕСКО проводила дослідження і з’ясувала, що книги Жуля Верна були роздруковані в усьому світі на 148 мовах.
● На написання книги «Навколо світу за вісімдесят днів» Жуля Верна надихнула газетна стаття. У статті ішлося про те, що якщо винайти хороші транспортні засоби, то цілком можливо подорожувати навколо світу за короткий період.
● Жуль Верн міг писати понад п’ятнадцять годин поспіль, не виходячи з кабінету. Якщо до нього приходило натхнення, його було важко зупинити.
● У 1886 році, племінник письменника, який страждав від психічного розладу, вистрілив Жулю Верну в ногу. Поранення було настільки серйозним, що він не міг ходити до кінця свого життя.
● Внаслідок цукрового діабету, письменник осліп незадовго до смерті, але не здався і продовжив писати, диктуючи свої твори помічникам.
● Багато подробиць біографії Жуля Верна дійшли до нас завдяки працям його онука, який майже все своє доросле життя (цілих 40 років!) Присвятив складанню життєпису свого знаменитого діда з усіма подробицями. А син письменника, Мішель Верн, ще в молодості зацікавився кінематографом, і саме він екранізував цілих п’ять творів свого батька. Свій внесок зробив і правнук літератора він виявив оригінал рукопису «Париж двадцятого століття», фантастичний роман, який вважався назавжди втраченим. Цей твір було опубліковано лише через багато десятиліть після смерті письменника.
● Помер Жуль Верн 24 березня 1905 року від цукрового діабету. Йому було 77 років.
 
Зі 108 наукових передбачень письменника-провидця на сьогодні не справдилось лише 10!
 
Деякі передбачення Жуля Верна:
 
В своїх творах він передбачив наукові відкриття і винаходи в найрізноманітніших областях, в тому числі акваланги, телебачення і космічні польоти:
– Електричний стілець.
– Великі підводні човни здатні довго знаходитись в плаванні («20 000 льє під водою»).
– Літак («Володар світу»)
– Гелікоптер («Робур-Завойовник»).
– Космічні кораблі і пілотовані польоти в космос, в тому числі на Місяць («З землі на місяць»). Верн точно описав розміри ракети, точне місце старту (Флорида) і навіть екіпаж: 3 людини, як це і було зрештою в програмі NASA.
– Вежа в центрі Європи (до будівництва Ейфелевої вежі) – опис досить схожий.
– Міжпланетні мандрівки («Гектор Сервадак»), запуски космічних апаратів доказують можливість міжпланетних подорожей.
– Відеозв’язок і телебачення («Париж в ХХ столітті»).
– Будівництво Туркестано-Сибірської магістралі («Клодіус Бомбарнак. Записна книжка репортера про відкриття великої Трансазіатської магістралі (Із Росії в Пекін)»).
– Літак з перемінним вектором тяги («Незвичайні пригоди експедиції Барсака»).
– Принципова прохідність Північного морського шляху за одну навігацію («Найда з загиблої Цинтії»).
Декілька передбачень Жуля Верна, які не збулися
– Земля на Північному полюсі (Пригоди капітана Гаттераса) і океан на Південному (20 000 льє під водою): все виявилось навпаки.
– Зарядка від атмосферного накопичувача (Робур-Завойовник)
  У романі "Париж в ХХ столітті" Жюль Верн передбачив появу факсу, відеозв'язку, електричного стільця і телебачення. Але видавець повернув Верну рукопис, обізвавши "ідіотом".
  У романі "Незвичайні пригоди експедиції Барсака" Жюль Верн передбачив змінний вектор тяги в літаках.
   В "Знайдені із загиблої "Цинтії" письменник обґрунтував необхідність судноплавної прохідності Північного морського шляху за одну навігацію.
   Жюль Верн не передбачав появу підводного човна – в його час він вже існував. Але "Наутілус", керований капітаном Немо, перевершував навіть субмарини XXI століття.
Прозаїк помилився, вважаючи ядро землі холодним.
  Шановні друзі, ми запрошуємо вас відвідати нашу бібліотеку і докладніше ознайомитися  з біографією і творчістю видатного письменника Жуль Верна.


  

Джерело:
https://bookopt.com.
https://tut-cikavo.com.
 






Немає коментарів:

Дописати коментар