четвер, 9 лютого 2023 р.

Завтра День частування Домового

 10 лютого за давніми слов'янськими традиціями святкують День частування    Домового. Цього дня прийнято всіляко задобрювати справжнього господаря будинку. Якщо ви до цього не спілкувалися з домовим і не знаєте, чи є він у вас, то День Домового - слушний час, щоб дізнатися і потоваришувати з ним.

День домового - історія свята
День частування Домового - це одне із давніх слов'янських свят. Відзначати його прийнято 10 лютого (за старим стилем – 28 січня). 

 День частування Домовика ще називають Кудеси - тобто бубни. Судячи з цієї назви, наші пращури спілкувалися з Домовим або веселилися під звуки музики. Інша назва – Велесичі, вона говорить про те, що 10 лютого також прийнято почитати бога Велеса і його дітей та воїнів – велесичів. Існує повір'я, що вони переселилися з небес на землю і тепер живуть серед нас: велесичі в полі – польові, у воді – водяні, у лісі – лісовики, а в домі – домові.

       Хто такий Домовик і як він виглядає
  Домовик - це добрий дух, що охороняє будинок від зла, а також охоронець миру та порядку. Вважається, що Домовик живе на горищі, за грубкою або за порогом, тому його ще називають запічник, цвіркуновий заступник. За повір'ями у заможних сімей Домовик волохатий, а у бідних - лисий.  Домовик допомагає дружній і працьовитій сім'ї, але лякає і паскудить тим, хто лається і не дбає про своє господарство. Якщо Домовик любить мешканців, то попереджає їх про неприємності та біди. Наприклад, відомо, що дух будинку допомагає знайти зниклу річ - для цього потрібно стати в кут і вимовити: "Домовик, пограв, а тепер віддавай!"Якщо Домовому щось не сподобалося, він битиме посуд, розкидатиме одяг по хаті, ховатиме речі, заважатиме вести домашнє господарство, лякатиме, наводитиме хвороби. Щоб помиритися з Домовим, потрібно вибачитись перед ним і залишити на ніч трохи його улюблених частування. Але 10 лютого, в день іменин, домового треба пригощати обов'язково - інакше з добренького дідуся він перетвориться на лютого духу.

Що потрібно робити у День Домового – традиції свята.
 На іменини Домового прийнято всіляко ублажувати домашнього духу: у будинку треба навести абсолютну чистоту. Щоб залучити щастя, жінкам потрібно весь день прати, шити та лагодити речі. Є також прикмета,  якщо 10 лютого після обіду часто дивитися  у дзеркало, то довго будеш молодим та красивим.
 У День Домового в жодному разі не можна вбивати жодних комах, інакше спричините лихо та нещастя. Котів та всіх інших домашніх вихованців теж не можна ображати - домовик покарає.

Чим пригощати Домового в його день - що поставити на стіл

  У день 10 лютого уявіть, що ви організовуєте іменини. Потрібно застелити стіл білою скатертиною і поставити на нього білу тарілку. Пригощати Домового в його день треба тим, що особливо любить дідусь:
 свіжоспечений хліб чи пироги; кашу;
молоко та сметану; печиво, цукерки, варення та мед.
  З цукерок домовий найбільше любить карамельки, подушечки чи льодяники.
Також на тарілку із частуванням для іменинника кладуть монети – це прохання до Домового подбати про достаток у будинку. Вранці ці монетки збирають, кладуть у гарний мішечок і ховають у потаємне місце – до наступного року.
     Як правильно пригощати Домового - що казати
  Пригощає Домовика зазвичай господиня - жінок дідок більше любить. При цьому потрібно тричі вимовити: "Господар-батюшка, домовик, від мене (своє ім'я) прийми частування на знак поваги, їж-пий, гуляй, мені (ім'я) і моїй сім'ї допомагай, від бід і хвороб захищай, жити в добробуті і багатстві допомагай!
Щоразу після цих слів треба вклонитися до землі. Після цього всі лягатимуть спати, щоб не заважати домовому відзначати іменини.

Як задобрити Домового, щоб залучити до будинку щастя та благо
Крім частування на іменини, Домового потрібно задобрювати:
підтримувати порядок у будинку - пил та бруд дратують духу; не кривдити кішок - це друзі Домового, та й сам він може перевтілюватися в них; не можна лаятися в будинку - Домовик може піти, а на його місце прийде нечисть; з духом треба радитись.
На подяку Домовик збереже мир і спокій у домі, вбереже його від бід та нещасть.

  Про Домовиків написано безліч книг. Більше дізнатися про нього, про ставлення українців до цього хатнього духу вам, шановні користувачі,  допоможуть книги з фонду нашої бібліотеки.
   Лапікур Валерій, Лапікур Наталя. Історії одного домовичка
  Серія книжок про славетного детектива котика Мурро дуже полюбилася українським дітям. Отож зустрічайте нові історії! Цього разу Мурро і його товариш малий домовичок вирушають на конкурс талантів. Чи вдастьсяім вибороти першу премію? Які пригоди чекають на них попереду? Про це ви дізнаєтесь, прочитавши нову веселу і дотепну книжку українських письменників.

Василь Королів-Старий.  Хуха-Моховинка.
Хуха-Моховинка — чарівна маленька пухнаста істота. Як і інші фантастичні персонажі казок цієї збірки: Мавка, Домовик, Потороча, Літавиця, — вона живе поруч із людьми, працьовита, чуйна і завжди приходить їм на допомогу. Письменнику Василеві Короліву-Старому вдалось оживити персонажів українського фольклору і навчити дітей не боятися таємниць навколишнього світу, любити природу, вміти долати всі перешкоди і прикрості на життєвому шляху.
 


Дара Корній. Чарівні істоти українського міфу. Домашні духи. 
  Ця книга поведе вас у дивовижний і самобутній світ українських вірувань. Гортаючи її сторінки, ви дізнаєтесь про поважного домовика, надійного захисника роду, познайомитесь із добрим покутнім, який нашепче вам своє благословення, зазирнете на гостину до справедливого хлівника, який доброму господареві в усьому сприяє, а ледацюг карає. А якщо поталанить, привабите духа щастя з удатною сприйєю, які підуть пліч-о-пліч з вами. Однак стережіться роздоріжжя, бо там духи-перевертні заманюють у потойбіччя стомлених мандрівників.
 

 Тож чекаємо вас в нашій бібліотеці.

 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар