пʼятниця, 17 лютого 2023 р.

День спонтанного прояву доброти

 

   Сьогодні День спонтанного прояву доброти (Random Acts of Kindness Day) – одна з недавніх ініціатив міжнародних благодійних організацій. В Україні це свято поки що практично не відоме. Вважається, що в цей день людям слід намагатися бути не просто добрими, що само собою зрозуміло, а добрими безмежно і безкорисливо, до божевілля.


ЯК ВИНИКЛА ІДЕЯ ВІДЗНАЧАТИ ДЕНЬ СПОНТАННОГО ПРОЯВУ ДОБРОТИ?

    Інформація щодо запровадження свята досить стисла. Вважається, що День доброти було започатковано у 1995 році в американському містечку Денвері (штат Колорадо). А згодом, в 2004 році свято вперше відзначили вже в Океанії – у Новій Зеландії.

ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ ДНЯ СПОНТАННОГО ПРОЯВУ ДОБРОТИ

    Офіційно відзначати свято на міжнародному рівні вирішили представники руху доброти. Це
відбулося у 1998 році в Токіо. Поступово до святкування приєдналися інші країни.
Сьогодні свято активно відзначають у США, Канаді, Японії, Таїланді, Сінгапурі. Віднедавна День прояву доброти святкують і в Україні.
День спонтанного прояву доброти є незалежним святом, яке жодним чином не пов’язане з політикою та релігією. Водночас в цей день закликають кожну людину творити добро, оскільки воно є надзвичайно важливим для розвитку людяності та милосердя. Ще одна особливість – спонтанний характер свята. Це означає, що добро чиниться стосовно людини, яка зовсім не очікує на прояв милосердя. Цікаво, що в календарі вже існує День доброти, який відзначається 13 листопада.

МЕТА ЗАСНУВАННЯ ПОДІЇ

   Ідея цього свята полягає в тому, щоб зробити світ кращим, поширивши трохи світла навколо. Підніміть настрій іншої людини своїми словами, зробіть компліменти за зовнішній вигляд – усі ці речі можуть допомогти по-справжньому допомогти тим, у кого поганий день. 

                                                         ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ДОБРО


·        Коли людина чинить добро, в її мозку виробляються ендорфіни. Цей процес супроводжується ейфорійними відчуттями радості та спокою.

·        Вчені стверджують, що добрі вчинки створюють певні вібрації в мозку людини, що чинить добро, та у тієї людини, заради якої вчинюється милосердя.

·        Згідно з чисельними дослідженнями акти доброти нормалізують артеріальний тиск.

·        В листопаді 1998 року в Токіо відбулася перша міжнародна конференція під назвою «Рух за мир». В цей день відсвяткували 35 річницю японського свята «Маленьке добро».

·        Щоб ваше серце стало чуйнішим, вдихніть аромат свіжоспеченого хліба. Адже, якщо вірити британським вченим, запах свіжої випічки, пробуджує в людях відчуття доброти та великодушності.

·        Наші вчинки доброти розповсюджуються подібно до кілець у воді. У фільмі «Заплати іншому» один з учнів доходить до висновку: якщо здійснити три добрих вчинки спонтанно обраним людям, а потім попросити їх тричі допомогти іншим, то через 21 крок кожна людина на планеті отримає допомогу.

·        Вуличний барбер на ім’я Назір Собхані, що мешкає у Мельбурні, 6 днів на тиждень працює в перукарні, де стриже людей. На 7-й день він виходить на вулиці міста і безкоштовно робить зачіски та бриє бороди безхатченкам. Під час роботи він переконує людей почати нове життя.

Ми хочемо поділитися з вами добрими та розумними книгами, які допомагають виховувати у дітях найкращі риси гідних людей. У нашій добірці ви знайдете твори для найменших, для підлітків і для дорослих.


Тетяна Вінник. Добрик і його пригоди. Повістинка.

Історія про дворового песика, який жив у халабудці, хотів мати ім'я, сім'ю і бути комусь потрібним. Він дуже спостережливий і кмітливий Пес. Живе на вулиці і мріє мати ім’я, як усі домашні пси. Не боїться пригод і вміє терпіти. Він — просто Пес, який любить людей і допомагає їм. Тому й назвали його Добриком.



Олена Свідерська «Янголи в домашніх капцях» (Саміт-книга, 2017)

Історію майбутньої героїні своєї книги Ірина Тетера почула на одному з українських ток-шоу. Ефір присвячували львів’янці Мар’яні Калабай, яка під час третьої вагітності дізналась про діагноз «гостра мієлоїдна лейкемія». Жінка не тільки мріяла вижити, але й написати книгу про те, що їй довелось пережити. На жаль, жодна з цих мрій не здійснилась… Втім, Ірина Тетера погодилась утілити мрію Мар’яни й написала книгу замість неї – від першої особи. Ця історія не про безвихідь і смерть, а про любов, дружбу, добро і про те, що ніколи не потрібно опускати руки. Навіть у найстрашніші години життя. 

Марії Парр. «Вафельне серце».

Якщо ви шукаєте книгу, що дозволила б вам або вашій дитині чудово провести час за приємною історією, то праця «Вафельне серце» Марії Парр – однозначно ваш вибір. Письменниця занурює свого читача в Норвегію, де починаються пригоди героїв, які нікого не залишать байдужим. Значною перевагою цієї книги є те, що вона сподобається читачеві в незалежності від його віку – для дорослих вона стає чудовим способом відпочити від буремності будення, в той час як дітлахам вона дає важливі моральні висновки.


Шановні друзі, книги на вас чекають.


Джерело


Немає коментарів:

Дописати коментар