пʼятницю, 22 квітня 2022 р.

Один з найскорботніших днів Великого посту


   Страсна або Велика п’ятниця – один з найскорботніших днів Великого посту. У 2022 році вона припадає на 22 квітня.



     

  Цей день пов’язаний з однією з найтрагічніших подій в історії християнства – сходження на Голгофу Ісуса Христа, де він приніс себе в жертву. Вважається, що тоді він розплачувався за всі гріхи людства.





    Євангеліє свідчить, що саме в п'ятницю Ісус постав перед судом Понтія Пілата, префекта римської провінції Юдея, і був звинувачений у бунтарстві. Незважаючи на те, що великий імператор знав і усвідомлював всю абсурдність і безпідставність таких звинувачень, він все одно засудив Сина Божого до страти. 


  Христоса прикували до хреста на горі Голгофа, де провисів близько шести годин. А через два дні він воскрес.
  Тому в цей день люди вшановують його жертву, а в церкві немає літургії. Лише ввечері з вівтаря виносять плащаницю із зображенням знятого з хреста Ісуса. Нею покривають стіл, що стоїть посеред храму, та читають молитви.


Що дозволено та заборонено у Страсну п’ятницю

Що не можна робити

– Не можна працювати. У цей день не дозволяється шити, прати, різати, прибирати, копати землю, саджати, готувати їжу та навіть купатись.
– Не можна святкувати. Співати, веселитись, танцювати та вести розгульний спосіб життя цього дня забороняється.
– Не можна сваритись. У Страсну п’ятницю варто втриматись від крику та лайки. Краще присвятити цей день роздумам про Ісуса Христа та його жертву заради людей.
– Не можна їсти. Страсна п’ятниця – один із найсуворіших днів Великого посту. Вживати їжу вірянам у цей день забороняється аж до вечірнього богослужіння, поки не винесуть плащаницю. Лише після цього можна з’їсти трохи хліба та випити води.
 
Що можна робити
Окрім заборон, у Страсну п’ятницю все ж рекомендують робити деякі речі. Серед них:
– Випікання паски. Попри всі заборони на готування, все ж дозволяється випікати паски – один з найголовніших атрибутів Великодня.
– Молитви. У цей день не буде проводитись літургія. Проте вечірнє богослужіння є дуже важливим, адже в такий спосіб можна подякувати Ісусу Христу за його велику жертву заради людства. Також існує традиція купити в церкві 12 свічок та розставити їх по всьому дому, щоб вони всі догоріли. За народними повір’ями вважалось, що це може принести добробут.

  Щоправда, повномасштабна війна вносить у наше життя свої корективи. Тож цьогоріч жителям регіонів, де йдуть активні бойові дії, рекомендуємо утриматися від відвідування церкви та помолитися вдома.
– Допомога нужденним. У народі вірили, що якщо в Страсну п’ятницю допомогти тим, хто цього потребує, то такий добрий вчинок обов’язково відгукнеться в майбутньому.



Немає коментарів:

Дописати коментар