четвер, 21 квітня 2022 р.

Зі святом!



    Уже зовсім скоро православні віруючі відзначатимуть велике свято Пасхи 2022. А перед цим християни східного обряду традиційно відзначають Чистий четвер. У цей день починаються перші приготування до Господнього Воскресіння.

   
  Чистий четвер – один з найважливіших днів Страсного тижня.

    Цього року Чистий четвер випав на 25 квітня. Це один з найважливіших днів Страсного тижня і всього Великого посту, який дотримуються християни.
   Великий Четвер (Чистий Четвер) — перший з трьох днів яких називають «Велике тридення» в християнстві. Цього дня Ісус Христос в знак покори омив ноги своїм учням та встановив Таїнство Євхаристії на Таємній Вечері. Також в цей день Ісус молився у Гетсиманському саду, був зраджений Юдою Іскаріотом, заарештований первосвящениками і вкинутий в темницю.

  До Чистого четверга були приурочені очисні обряди. 


Чистий четвер 2022: головні традиції

Вважається, що в Чистий четвер потрібно здійснювати звичай очищення водою. Зокрема, слід купатися до сходу сонця. Для цього підійде не тільки домашня ванна, а й ополонку, річка, озеро або лазня. При цьому вмивати обличчя прийнято з срібного посуду. Підійде навіть ложка. Просто зачерпніть їй воду і полийте на обличчя.


Традиційно, як і на свят, в Чистий четвер прийнято йти в храм на урочисту літургію. 
 Також в цей день потрібно почати приготування до Великодня 2020 – пекти паски та фарбувати яйця, прати і прасувати святковий одяг, яку ви плануєте надіти на божественну літургію в неділю.
  Важливо також пам'ятати, що всі приготування повинні супроводжуватися тільки хорошими помислами. Також в Чистий четвер допомагали нужденним.

 Страсний тиждень: назва та значення кожного дня

Кожен день на Страсному тижні називається Великим. У православних церквах проводять літургії, які здавна вважають найважливішими за весь рік. Всі церковні обряди під час Страсного тижня присвячуються тільки одному святому – Ісусу Христу.

Понеділок – У перші день згадують історію зі Старого завіту про те, як патріарх Йосиф був проданий своїми братами в рабство, а також про прокляття Ісуса безплідною смоковницею, яка є символом грішної душі.

В цей день проводять ритуал, який носить назву – чин мироваріння. Так, в цей час виготовляють спеціальне масло (його називають міра), яке пізніше використовують під час помазання після хрещення.

Вівторок – У другий день тижня розповідається про те, як Ісус розмовляв з людьми в храмі Єрусалиму і про притчах Спасителя, а саме – про талант, воскресіння мертвих і Страшний суд.

Середа – На третій день згадують історію про те, як Іуда Іскаріот вирішив продати Ісуса Христа за 30 срібних монет. У середу прийнято виносити з дому все сміття, купувати всі необхідні інгредієнти для фарбування яєць, приготування пасок тощо.

Четвер –  Біблійний епізод – Таємна вечеря. Увечері четвертого дня починають одну з найдовших служб в році – «Дванадцять Євангелій» (12 частин з чотирьох Євангелій). У четвер починаються приготування до  Великодня – печуть паски, фарбують яйця, прибирають будинок, перуть. Ще цей день називають Чистий четвер. За легендою, щоб змити з себе всі гріхи і погану енергію, потрібно зкупатися до сходу сонця.

П’ятниця П’ятий день Страсного тижня вважається самим траурним, адже саме в п’ятницю розіп’яли Христа. У церкві відбувається ритуал винесення плащаниці, на якій зображений Ісус, що лежить в труні.

Субота Під час урочистої літургії розповідається про те, як хоронили Ісуса, про його перебування у гробі. В цей час священики переодягають святкове біле вбрання. Святять паски, фарбовані яйця і паски. Центральна служба усього тижня починається саме в суботу ввечері. А в Єрусалимі в храмі Воскресіння Христового сходить благодатний вогонь. Всі віруючі зустрічають Великдень.


 

 


Немає коментарів:

Дописати коментар