понеділок, 4 грудня 2023 р.

#тижденьчитання

 


#бутисвоїм. Сьогодні розпочалась  Всеукраїнська інформаційно-просвітницька тематична акція «Національний тиждень читання», яка триватиме  4 по 10 грудня.  Її мета — об'єднати суспільство довкола читання. Цьогоріч гасло тижня читання — «Бути своїм». Воно показує зв'язок між поколіннями, єдність та стійкість українців і українок.



Коблівська центральна бібліотека  підтримала ініціативу Українського інституту  книги і долучилась до акції «Національний тиждень читання».
Тиждень розпочався з  заходу, присвяченому 130-річчю від дня народження М. Хвильового, українського письменника, публіциста, критика, громадського діяча, одного з основоположників пореволюційної української прози.


 
Для користувачів бібліотеки було проведено годину історії: «Шлях безумної подорожі».
 Присутні познайомилися з цікавими  фактами з життя неперевершеного прозаїка

Цікаві факти про Миколу Хвильового

   Микола Хвильовий, справжнє прізвище якого Фітільов, народився 13 грудня 1893 року на території сучасної Сумської області в селищі Тростянець у родині вчителів.М.Хвильовий вважав своїм літературним учителем Михайла Коцюбинського. 
  Підлітком мандрував у пошуках заробітку Донбасом і півднем України.
 Записався добровольцем на фронт під час Першої світової війни. Рядовий Фітільов займає активну політичну позицію та займався політичною діяльністю – він був членом полкової ради солдатських депутатів, делегатом армійського з’їзду. Саме в період військової служби Микола зближується з представниками українських національних партій, але залишається сам безпартійним. 
  Весною 1921 року остаточно переїжджає до Харкова, де розпочинає цілком нове життя. Саме в Харкові Микола Хвильовий починає працювати в редакційному відділі Головполітосвіти. Паралельно влаштувався у видавництво “Червоний Шлях” і з головою занурюється в літературну роботу. dovidka.biz.ua Творчий шлях розпочав заявивши про себе двома збірками віршів — «Молодість» і «Досвітні симфонії». Свої твори М.Хвильовий писав у стилі  Імпресіонізму.А за світовідчуттям М. Хвильовий був романтиком. 
  За своїми політичними переконаннями М. Хвильовий Український комуніст. 
  Микола Хвильовий – є основоположником нового типу прозописьма.  За його сприяння 16 січня 1922 року утворюється Всеукраїнська Федерація Пролетарських Письменників і Митців із трьома центрами в Харкові, Києві та Москві. Також він став організатором студії «Урбіно».         Число «13» фатальне у житті Миколи Хвильового. Тринадцятого – він народився і помер.
 У останні роки життя влада слідкувала за ним, а його квартира прослуховувалася. 
Переслідування М. Хвильового і його прибічників відбулося через звинувачення у прагненні відокремити українську культуру від російської, протиставити два народи один одному. Особливо тяжко було бачити, як його друзів та однодумців арештовували та розстрілювали. Та й у країні панував голодомор 1933. Коли письменник побачив становище селян на власні очі, то вже не зміг повернутися до звичайного життя. Він пив і благав людей пробачити йому.   Життя М.Хвильового закінчилося самогубством – він застрелився у своємо кабінеті.  Прожив він лише 40 років. Самогубство було не спонтаним. Він все продумав завчасно. Передсмертні записки – їх було, очевидно, дві, написав завчасно. Одна з них дуже тепла, адресована навіть не дружині, а “золотому моєму Любистку”, пасербиці Любові Уманцевій. Друга – політична: “…За що? За те, що ми були найщирішими комуністами? Нічого не розумію. За Генерацію Ялового відповідаю перша за все я, Микола Хвильовий“. 

Джерело: https://dovidka.biz.ua/mikola-hviloviy-tsikavi-fakti


Немає коментарів:

Дописати коментар