неділя, 3 грудня 2023 р.

Хто такий святий Миколай

 

  Наближається одне з найулюбленіших дитячих свят – День святого Миколая. Батьки готують подаруночки під подушки, а діти вгадують та питають, хто такий Миколай. 
  Миколай Чудотворець - один із найшанованіших святих у православ'ї. Його вважають покровителем сиріт, бідних, хворих, мандрівників, військових та ув'язнених. Вважається також, що цей святий став прообразом Санта-Клауса. День пам'яті чудотворця - у грудні, але за новим церковним календарем дата свята зсувається. 
Хто такий святий Миколай
Миколай жив у Малій Азії, у III-IV століттях. Він був родом із грецької колонії в римській провінції Лікія. Народився Миколай у забезпеченій сім'ї і вже при самому народженні зцілив свою матір, а при хрещенні три години сам простояв у купелі на ногах, чим і показав, що він - хлопчик незвичайний.
  За переказами, Миколай з самого дитинства тримав піст, а у старшому віці почав вивчати Божественне Писання і багато часу проводив у храмі. Прославився він своїм милосердям: усім завжди намагався допомогти і навіть роздав своє майно бідним, а сам вів аскетичний спосіб життя. Його дядько - Миколай Патарський - був єпископом, тож призначив племінника читцем у храмі, а згодом висвятив у сан священика. Миколай присвятив життя служінню Богу і ревно захищав християнську віру від єресей. Незабаром він став єпископом міста Міри (зараз це місто Демре в Туреччині).
     У житії Миколая Чудотворця є одна відома багатьом історія. Якось святитель дізнався про бідняка, у якого було три доньки, але не було приданого, щоб видати їх заміж. Чоловік гадав, що буде заробляти на красі дочок. Тоді Миколай вирішив допомогти: будучи дуже скромним, уночі закинув в дім бідняка мішок із золотом. Старшу доньку вдало видали заміж. Цей самий "фокус" Миколай таємно повторив ще двічі. Але на третій раз бідняк таки підстеріг благодійника - тоді Миколай взяв із нього клятву, що той мовчатиме. Оскільки ми з вами знаємо про цю історію, то, мабуть, чоловік усе ж проговорився. За версією католиків, один із мішків Миколая потрапив у панчоху, вивішену для просушування. Звідси і пішла традиція класти подарунки на Різдво в панчохи або шкарпетки, а сам святий став прообразом Санта-Клауса. Святий Миколай помер близько 345 року в місті Міри. Його мощі наприкінці VIII століття намагалися викрасти араби, але безуспішно. А ось італійцям із міста Барі це вдалося зробити в 1087 році - вони вирішили викрасти святиню, щоб захистити її. Мощі урочисто перенесли до церкви Святого Стефана, а пізніше в місті побудували церкву Миколая (нині - Базиліка Святого Миколая), де вони перебувають і зараз. Дрібні фрагменти мощей, що залишилися в Мірах, доставили до Венеції на острів Лідо в церкву святого Миколая-покровителя моряків. Тож у святого Миколая два дні пам'яті: у день його смерті (Миколай Зимовий) і в день перенесення мощей у місто Барі (Миколай Літній). 
      Коли День святого Миколая в Україні у 2023 році
День пам'яті святого Миколая традиційно 19 грудня. Але з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар дати неперехідних свят зрушилися. Тому День святого Миколая за новим стилем тепер відзначають на 13 днів раніше - 6 грудня.

А ось і наша добірка з дитячими книжками про Миколая.




їїВіталій Кириченко: Книга, яку треба прочитати до дня Святого Миколая
Як зробити так, щоб дитина відчула наближення свята, сповнилася очікуванням подарунка, святковим настроєм? Як пояснити малюкові, хто такий Святий Миколай і чому він приносить подарунки? Саме для цього була написана ця книга. Читайте її разом з дитиною. Малеча дізнається, хто такий святий Миколай та чому він приносить подарунки. 

Ран Юліта.
 Хто ж не втомиться, працюючи без перерв і вихідних? Ось і святий Миколай цієї зими так заморився, що вирішив влаштувати собі справжні канікули. Проте, під час відпочинку Миколай дізнався, що чимало дітей більше не вірять у нього... Чи вдасться йому відродити дитячу віру в дива, а потім, нарешті, відпочити? Читайте про пригоди святого Миколая у цій книжці. 


Ірина Місяць «Зимові свята».

  Якщо цю книжечку візьме до рук дитина, вона порине в творчу наснагу снігів і морозів, перегорне радісні сторінки святкового настрою, відображеного в віршах, загадках і малюнках. Якщо книжка опинитья в руках дорослої людини, вона неодмінно зігріє її ласкою Дитинства, покличе в подорож до себе малого, нагадає про той особистий дитячий досвід, коли святий Миколай натхненно здійснював мрії, а Різдво й Новий Рік розкривали найтепліші обійми щастя, несподіванки, чудасій.

Наталя Пуряєва «Миколайки».
Збірочка оповідань для молодшого шкільного віку присвячена улюбленій темі зимово-різдвяного сезону – Миколаєві.Тільки-от герой тут не один, їх навколо... навіть не відомо скільки: це хлопчики, а можуть бути і дівчатка, що живуть поруч і в зимову пору не просто граються та вчаться, а працюють справжніми помічниками улюбленого святого – миколайками. Про те, що таке бути справжнім миколайком та як ним стати, і розповідає ця книжка. Для молодшого шкільного віку.

З наступаючим вас святом, шановні друзі, З Днем святого Миколая.

Джерело:
Інтернет ресурси

Немає коментарів:

Дописати коментар