четвер, 7 грудня 2023 р.

#тижденьчитання2023

 


Не цурайтесь хустинок, дівчата, Що ж ви носите тільки шапки? На хустки Україна багата, І цвітуть ще на них бережки!

 


Сьогодні, 7 грудня, відзначається Всесвітній день української хустки. Свято з’явилося зовсім нещодавно, але завдяки діаспорі воно відразу ж набуло статусу всесвітнього.

Як виник День української хустки

       День української хустки почали відзначати лише рік тому з ініціативи групи громадських діячів, акторів та успішних жінок України. Вінницькі активістки розпочали святкування дня, присвяченого українській хустці, 7 грудня 2019 року.
      Започатковане свято з метою, аби об’єднати жінок різного фаху, віку та національності для  збереження українських традицій.
      Цього дня з нагоди свята українки в різних країнах світу беруть участь у флешмобі "Зроби фото з хусткою". До речі, в 2019 році свято відзначалося в США, Іспанії, Канаді, Латвії, Португалії, Казахстані, Йорданії, Індії.
       Суть його полягає в тому, щоб одягнути хустку, сфотографуватися в ній, після чого викласти світлину в соціальних мережах із тематичними хештегами.
        Наша бібліотека приєдналася до флешмобу «Зроби фото з хусткою»
 

   
Українська хустка є невід’ємною частиною української культурної спадщини. Якщо вишиванка - це наш генетичний код, то хустка – оберіг та символ життя. Здавна хустка вважалась українським національним аксесуаром, який зберігає в собі старовинні традиції. Хустка є символом прихильності, любові, вірності, прощання, скорботи, оберегом і важливим ритуальним предметом. 



    
    Хустка – це і вузлик з вечерею для хрещених батьків й подарунок нареченому. Хустка на спеченій хлібині, на дитячій колисці… На щодень і на урочисті події, для першого побачення і для родинного свята.

    Молоді жінки носили білі або яскраві хустки, старші жінки – темні, а вдови – тільки чорні. Хустки також мали різний розмір: маленькі були повсякденніше, великі одягалися на голову, а на грудях закручувалися, щоб було тепло. Наприклад, якщо жінка несла маленьку дитину, то кутала і його, і себе.


       Хустина є оберегом жінки з давніх-давен. Дівчатка, в основному, носили стрічки, віночки, а коли жінка виходила заміж, то вона одягала на голову хустку. Хустка була її оберегом, оберегом сім’ї, родини. Це — символ і необхідність.

     Сьогоднішні хустини – це лаконічно, стримано, стильно та зі смаком вироблені шедеври без жодної зайвої деталі, вишукано, як все українське. Вони поступово завойовують прихильність модниць всього світу. Сьогодні яскраві хустки поступово завойовують прихильність не тільки українок, а й модниць всього світу. А от же українське вкотре стає світовим трендом

 

А скільки є віршів і пісень про українську хустку!
    В бібліотеці також відбулись поетичні  читання «Одягнеш хустину і ти - справжня жінка». На заході звучали  вірші: Юлії Хандожинської  «А хустиночка моя», Надії Красоткіної  «Українська хустка», Світлани  Пирогової  «Ніколи не минеться мода на хустки», Галини Потопляк «Відчиняю скриню, ну, а там хустки». 
Про українську хустку можна дізнатись, познайомившись з літературою, яка є в нашій бібліотеці.

Джерело:
Інтернет  ресурси


Немає коментарів:

Дописати коментар