неділя, 31 жовтня 2021 р.


Море Чорне — велике:
Вранці сіро-блакитне,
Вдень воно зелене,
Пінне, солоне.
Ну, а вночі, при місяці,
Золотим здавалося мені!

                    Лідія Огурцова

 

   Свято Міжнародний день Чорного моря відзначають наприкінці жовтня. Воно носить екологічний характер. Святкові заходи включають різноманітні акції екологів і фахівців в області екології на захист Чорного моря.
    Це свято відзначається в день, коли в 1996 році шість причорноморських країн - Болгарія, Румунія, Туреччина, Грузія, Росія і Україна - підписали Стратегічний план дій з реабілітації і захисту Чорного моря.
 Цей План був розроблений після проведення всебічних досліджень морського середовища, які показали, що його життєздатність істотно погіршилася порівняно з попередніми трьома десятиліттями.
  До Дня Чорного моря в бібліотеці відбулась вікторина - розіграш «Що ви знаєте про Чорне море?» Під час заходу користувачі не тільки відповідали на питання вікторини, а ще переглянупи відео - презентацію «Світіння моря та його причини».

Міжнародний день Чорного моря святкують 31 жовтня. Головна теза і тема цього дня - екологія чорноморського басейну і її збереження. У цей день проводяться активні заходи щодо інформування широкої громадськості про сферу і проблеми його екології, поточний екологічний стан і дії, щодо її поліпшення, в тому числі і заходи протидії перелову риби, який завдає значної шкоди морській екосистемі.  Нагадаємо, що Європейський день моря святкують 20 травня, Всесвітній день моря відзначають в останній четвер вересня. Аналогічні і близькі національні свята в світі - Національний день моря в США (22 травня) і Мексиці (1 червня), в Китаї (11 липня), в Японії (16 липня), в Болівії (23 березня). День Балтійського моря - 22 березня.





Немає коментарів:

Дописати коментар