середа, 30 вересня 2015 р.

30 вересня - Всеукраїнський день бібліотек


Сьогодні професійне свято - Всеукраїнський день бібліотек.
До Дня бібліотек ми підготували фотовиставку  "Любов  моя, бібліотека" та провели серед користувачів анкетування « Якою я хочу бачити бібліотеку»


Історія свята

Всеукраїнський день бібліотек встановлений в Україні «…враховуючи великий внесок бібліотек України у розвиток вітчизняної освіти, науки і культури, необхідність дальшого підвищення їх ролі у житті суспільства та підтримуючи ініціативу бібліотечної громадськості…» згідно з Указом Президента України  Леоніда Кучми «Про встановлення Всеукраїнського дня бібліотек» від 14 травня 1998 р. № 471/98.


Цікаві факти
Сьогодні в Україні налічується близько 40 тисяч бібліотек. Кількість бібліотечних працівників перевищує 52 870. Послугами книгосховищ користуються понад 17490 тисяч читачів. Бібліотечний фонд становить близько 350 тис. примірників.

Перші публічні бібліотеки в Україні виникли при Києво-Могилянській академії, Львівському (1608), Харківському (1805), Новоросійському (Одеса, 1817), Київському (1834) університетах. Міські публічні бібліотеки з'явилися пізніше - в Одесі в 1823 році, у Києві та Харкові у 1829-м.



Серед провідних — Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського, Національна парламентська бібліотека України, Національна бібліотека України для дітей, Національна історична бібліотека України та інші.











Джерело:




 


 




Немає коментарів:

Дописати коментар