понеділок, 14 вересня 2015 р.

Королева детективів




 Завтра день народження Аґати Мері Кларісси Крісті, уродженої Міллер - англійської письменниці, відомої своїми детективами, автора 66 детективних романів та понад 100 оповідань. Вона належить до найвідоміших авторів детективної прози і є одним із найбільш публікуємих письменників за всю історію людства (поступаючись за кількістю виданих примірників своїх творів лише Шекспіру). Мільярд примірників її книжок видано лише у Великій Британії, і ще мільярд - у 103 інших країнах світу. 


  Аґата Міллер народилася 15 вересня 1890 році у місті Торкі, графство Девон. Окрім неї, в сім'ї було ще двоє дітей: сестра Мердж і брат Монті.
Її освітою займалася мати, тому Агата була дуже «домашньою» дитиною. Вона почала писати в дитинстві, але перші проби пера її батьки забракували відразу. Батько суворо насварив дівчинку, сказавши, що в неї немає ні краплі таланту.
Це надовго відбило в Агати бажання писати. 
  Вона була ще підлітком, коли від пияцтва помер батько, а мати з дітьми переїхала до Каїра, де життя було значно дешевше.

В перший раз Агата вийшла заміж у 1914 році за полковника Арчібальда Крісті. У них народилася донька - Розалінда .
 У Каїрі йшла війна, Арчібальд служив в армії, а Агата працювала в госпіталі Червоного Хреста.
Саме тоді, в перервах між чергуваннями, вона і почала писати детективи. Потім вона працювала  в аптеці і надалі це дуже допомогло їй у роботі над детективами. 




 В 1920 році Аґата Крісті публікує свій перший детектив - "Таємничий випадок у Стайлзі". У цьому романі вперше з'являється один з найвідоміших її персонажів - приватний детектив, самозакоханий педантичний бельгієць Еркюль Пуаро, який постійно потребував «сировини для роботи сірих клітинок головного мозку». Пуаро був героєм 25 романів письменниці, поки в 1975 році не «помер» в романі «Curtain».




 У 1930 році Аґата Крісті виходить заміж удруге - за археолога сера Макса Мелоуна, з яким вона  прожила у щасливому шлюбі 46 років. Вона часто супроводжувала чоловіка на розкопки і цей досвід відобразився у кількох її романах. 



  Іншою героїнею багатьох розповідей і романів Агати Крісті була місіс Марпл – англійка до мозку кісток, яка розслідувала різні злочини, що здійснюються по сусідству. Її «дебют» у глядачів відбувся в 1930 році в романі "Murder at the Vicarage" («Вбивство в будинку вікарія»).
 Детективи Крісті мали нечувану популярність; критики та прихильники охрестили письменницю "Королевою детективу". 


 У 1971 році за досягнення в області літератури Аґаті Крісті було присуджено орден Британської Імперії.




   Померла письменниця 12 січня 1976 р. у місті Воллінґфорд, Оксфордшир. 
  Аґата Крісті є неперевершеною майстринею детективного жанру. Її романи "Убивство Роджера Екройда", "Десять негренят", "Убивство у Східному експресі", "Вбивства за алфавітом" та багато інших увійшли до класики світової літератури. Її п'єса "Мишоловка", написана за її ж однойменною повістю та уперше поставлена у 1952 році, досьогодні безупинно демонструється на підмостках лондонських театрів. 


  За творами Аґати Крісті знято кілька десятків фільмів та серіалів а також створено 3 комп'ютерні гри. 
  На сьогоднішній день її книги видані тиражем більше 100 мільйонів екземплярів і перекладені  на 100 мов.



Джерело:
uk.wikipedia.org
lady.tochka.net/.
vsiknygy.net.ua/person/17732/
www.bookclub.ua


Немає коментарів:

Дописати коментар