вівторок, 6 жовтня 2015 р.

С. О. Єсенін - співець російської природи


  Край любимый! Сердцу снятся
  Скирды солнца в водах лонных.
  Я хотел бы затеряться
  В зеленях твоих стозвонных.


 С.Есенин.« Край любимый! Сердцу снятся» 


  Єсенін. Мабуть, немає людини, яка б не була байдужою до його поезії.
  Сергій Олександрович Єсенін - російський поет, співець російської природи, людина бурхливої і сумної долі, автор задушевних і музичних віршів, багато з яких і тепер звучать як романси - «Отговорила роща золотая», «Не жалею, не зову, не плачу», «Письмо к женщине». 
 Читаючи вірші поета, перед очима постають біла берізка, тихі заводі з білими ліліями і жовтим лататтям, відчувається  запах запашної черемшини, меду та троянд, чується спів солов’я.
 Природа – джерело, що живить і поезію, і ліричні почуття поета. Ні один вірш майстра слова не обходиться без картин природи.

 Російська природа як би розділяє з поетом радість і горе, остерігає, вселяє в нього надію, плаче над його несправдженими мріями. Вираження почуттів через явища природи - одна з особливостей єсенінської лірики.
Вірші поета закликають нас любити й оберігати рідну природу. Наша природа сповнена принади, чіпає і хвилює кожного з нас. У письменника К. Р. Паустовського є такі чудові слова: “У природи є свої чари, своя чарівна краса, яка лікує душу. Природа в картинах талановитих художників, поетів, письменників відкриває нам новий світ, хвилює своєю неповторністю, своїм нагадуванням – не губіть красу навколо себе".

 Ці слова відносяться і до С.О.Єсеніна.
В бібліотеці відбувся конкурс віршів до 120-річчя від дня народження  С. О. Єсеніна. Користувачі з захопленням декламували вірші поета та переглянули комп’ютерну презентацію «Співець російської природи».




Немає коментарів:

Дописати коментар