вівторок, 1 вересня 2015 р.

З Днем знань!

Уже догасає літо,
Приходить натхнення пора.
Надіями світлими вмита
До школи спішить дітвора!

Сьогодні перший день осені – 1 вересня. А значить настало свято. Це свято початку нового навчального року перш за все для учнів та вчителів,  це перші дзвінки і хвилювання, море квітів і білих бантів. Це самий довгоочікуваний день для тих, хто вперше переступить шкільний поріг.
Сьогодні  День знань відмічає і наша Коблівська ЗОШ І-ІІІст.
У цей день всім учням і вчителям бажаємо міцного здоров’я, терплячості, а головне - щирого прагнення до нових знань. Нехай новий навчальний рік буде кращим за попередній і всі ваші бажання стануть реальністю! Учням бажаємо відмінних оцінок у щоденнику, щоб навчання їм  давалося легко, щоб уроки були цікавими, а перерви веселими. Не бійтесь труднощів, прагніть до знань, вірте у себе і все у вас вийде.


Дякуємо директору школи Наталі Дмитрівні Панич та педагогічному колективу школи за плідну співпрацю та творчу участь у бібліотечному житті.

До речі, початок навчального року припадає на 1 вересня лише в кількох державах
Чому новий навчальний рік починається саме в перший день осені? 
З XV століття новий рік на Русі починався 1 вересня, а всі школи в ті часи були церковними, тому за парти учні сідали саме з церковного нового року. За іншою версією, найважливіші сільськогосподарські роботи закінчувалися саме з приходом календарної осені, тому відпускати на навчання дітей без особливої шкоди для сім'ї можна було саме в цей час. 

У багатьох школах заняття вже починалися в перший осінній день. Причиною цього було  ще й те, що на Русі довгий час зустрічали в цей день Новий рік. Після того, коли Петро Перший наказав перенести новорічні свята на 1 січня, початок навчання залишили на колишній даті, щоб не переривати навчальний процес тривалою перервою і не переносити тривалі літні канікули на зиму. Не останню роль в цьому питанні зіграла церква. Більшість шкіл в ті часи були при церквах, а церква не поспішала змінювати звичний календар.
У радянських школах 1 вересня завжди було урочистим днем. Головним атрибутом першого навчального дня була святкова лінійка, під час якої вшановували першокласників, які вперше переступають поріг школи. Офіційно свята в календарі не було, але в народі його називали Перший дзвінок або просто – 1 вересня. Учні завжди приходили в перший навчальний день з букетами, дарували їх коханим вчителям, які після уроків йшли додому з оберемками квітів.

Перший навчальний день не був вихідним, але повноцінних занять, звичайно ж, в цей день бути не могло. Як правило, навчальний рік починали класною годиною, під час якого повідомляли розклад уроків, знайомили з новими вчителями і повідомляли іншу важливу інформацію.
У 1980 році Указом Президії Верховної Ради СРСР засновано День знань. Так 1 вересня на законних підставах з’явилося в календарі і стало офіційним святковим днем. Однак протягом кількох років цей день продовжував залишатися навчальним. У новому форматі його вперше відзначили тільки 1984 році.
У школах замість класної години першим уроком почали проводити Урок світу, метою якого стало виховання патріотизму, гордості за Батьківщину і громадянськості. Поступово в навчальних закладах відмовилися від звичних уроків, День знань перестав бути навчальним, його наповнювали різними розважальними заходами і розвагами.
Перший навчальний день у інших країнах світу


  Після розпаду Радянського Союзу День знань залишився офіційним святом в ряді держав, що вийшли з СРСР. Його відзначають в Білорусії, Вірменії, Україні, Молдові, Казахстані та Туркменії. Діти цих країн продовжують починати навчальний рік у перший день осені, слідуючи звичним традиціям  свята.
У США до цих пір немає єдиної дати початку навчального року. У кожному штаті існують свої правила – комусь доводиться сісти за парти на початку липня, комусь в перші дні серпня, а когось навчання чекає у вересні. Австралійські школярі беруть в руки підручники в лютому, а німецькі дітлахи прощаються з канікулами в середині жовтня.
В інших країнах немає єдиної для всіх дати. Наприклад, у Німеччині та Франції навчальний рік починається в період із серпня до кінця вересня, в Італії — 1 жовтня, в Японії — 1 квітня, у Грузії — 20 вересня. В Австралії, на протилежному боці земної кулі, починають учитися в лютому, тобто, за їхнім календарем,— у кінці літа. В Іспанії початок нового навчального року досі залежить від строків збирання врожаю, і в кожній провінції країни ця дата своя.



Джерело:
vikipedia.
beyond.ua/den-znan
vitaemo.com.ua
good-know.comprivitannya-z…veresnya-z-dnem-znan/





Немає коментарів:

Дописати коментар