понеділок, 30 вересня 2024 р.

З Днем захисника і захисниць України!


Улюблена Богом перлина,
Для всіх українців одна,
Козацька моя Україна
Хлібів золотих сторона.
Негодами лютими бита,
Віками ти йшла до мети.
Тобі в небі зорею світити,
І волю і долю знайти.

  

    Сьогодні країна  відзначає декілька свят - День захисника і захисниць України,  День Українського  козацтва, День  Пресвятої Богородиці, покровительки українського козацтва.
    Це свято пам’яті про наших гордих предків, які пером і словом, вогнем і мечем боролися за право на незалежність рідної країни; свято вшанування козацької доблесті і відваги; свято подяки ветеранам Другої світової, які воювали за свою землю. І, нарешті, це день всіх героїв сучасності, які мужньо захищають кордони України.
День захисників і захисниць України - державне свято України, що відзначається у день  Покрови Пресвятої Богородиці. 
    День захисників і захисниць України – державне свято, яке було започатковане 14 жовтня 2014 року президентським указом як День захисника України. 14 липня 2021 року Верховна Рада перейменувала свято на День захисників і захисниць України. Його відзначали 14 жовтня, але торік дату свята перенесли на 1 жовтня з огляду на реформу церковного календаря.
   День захисників і захисниць України – державне свято, яке створене, щоб вшанувати пам’ять захисників нашої держави та подякувати тим, хто сьогодні боронить її від ворога.


      До Дня захисників і захисниць України та Дня Українського козацтва  в бібліотеці представлена виставка – діалог «Душу-Богові, життя – Україні, честь – для себе».  . Видання присвячені різним періодам становлення збройних сил України: від козацької доби – до сучасності, розповідають про подвиги  воїнів ЗСУ, які і сьогодні продовжують героїчні сторінки нашої історії, захищаючи кордони від ворогів, висвітлюють  внесок мирних громадян у шляхетну й мужню справу боротьби за суверенітет нашої держави.




    Також на виставці представлені фото загиблих героїв нашої громади. Вони назавжди залишилися живими в наших серцях і пам'яті.  Саме фотографії дозволяють відвідувачам відчути особистий зв’язок із тими, хто віддав життя за Україну. Дехто з присутніх впізнав своїх рідни і знайомих. Після перегляду виставки між відвідувачами та бібліотекарем відбувся відкритий діалог.
    Ми вшановуємо синів і дочок, хто віддав своє життя за свободу Батьківщини, за нашу  свободу і незалежність.
  Споконвіку Пресвята Божа Матір була захисницею воїнів-захисників. Традиція дуже давня і походить ще від часів Київської Русі.


     Козаки навіть називали Покрову своєю заступницею і завжди молилися Діві Марії перед початком важливих битв. На Січі була побудована церква на честь Покрови Пресвятої Богородиці, де збиралися козаки подякувати захисниці після вдалого походу.
Покрова оберігає і оборонців сьогодення. Разом з усіма українцями воїни просять Пресвяту Богородицю подарувати мир Україні та захистити її кордони від ворогів. Саме тому свято Покрови Пресвятої Богородиці переплетено з Днем козацтва та Днем захисників і захисниць України.


 

   Ми маємо продовжувати підтримувати тих, хто зараз мужньо захищає наш спокійний сон, яскравий ранок та яскраве мирне майбутнє, допомагати всім, чим можемо та пам’ятати, якою високою ціною платить український народ за свою волю.
  У XVI-XVII ст. в ході боротьби з іноземними завойовниками українська народність істотно консолідувалася. Найважливішу роль зіграло при цьому виникнення особливих військових формувань – козацтва (XV століття), яке створило державу (XVI століття) зі своєрідним республіканським ладом – Запорізьку Січ, яка стала політичним оплотом українців

    В цей день, коли ми шануємо справжніх  патріотів, які захищають інтереси нашої держави, бажаємо Вам міцного здоров’я, добробуту, успіхів,  родинного затишку, мирного неба!
Низькій уклін Вам, захисники рідної землі.
Слава Україні.
Героям слава!
 

Інтернет джерело


Немає коментарів:

Дописати коментар