вівторок, 28 березня 2023 р.

Аккра - світова книжкова столиця 2023 року


  
 У Всесвітній день книги й авторського права, що традиційно відзначається 23 квітня, у 2023 році Аккра стане світовою книжковою столицею. Про це повідомляється на сайті ЮНЕСКО. 

   


До цієї дати бібліотекар підготувала для користувачів презентацію  «А що ви знаєте про місто Аккру?». Презентація привернула увагу не тільки дітей, а й дорослих. Користувачі дізналися про історію, культуру, побут країни та роль книги, читання в житті людини.А, головне, з якою метою було обрано Аккру світовою столицею.


А́ккра ([ˈkrɑː]; чві Nkran; дагб. Ankara; га Ga або Gaga; англ. Accra) — столиця та найбільше  місто Гани, політичний, адміністративний, економічний і фінансовий центр країни та адміністративний центр Великої Аккри, березі Гвінейської затоки.

    Генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азулай назвала Аккру, що у Гані, Світовою книжковою столицею ЮНЕСКО на 2023-ій рік.
  «Опісля Гвадалахари (Мексика) у 2022-му, місто Аккру обрали за його несхитну увагу до молоді та її потенціалу сприяти поступу культури та багатства Гани. Запропонована програма Аккри змагає до використання сили книжок, щоби залучити таку молодь задля ефективного вишколу прийдешніх поколінь», – йдеться у повідомленні.
                                                                            
 Місто запропонувало  Світової книжкової столиці широку програму, орієнтовану на маргінальні групи населення з низьким рівнем писемності, таких як жінки, молодь, мігранти, бездомні діти та люди з інвалідністю. У місті планують покращити шкільну та громадську інфраструктуру та надати інституційну підтримку навчання протягом усього життя з метою розвитку культури читання. Програма також спрямована на заохочення розвитку професійних навичок у видавничій діяльності та креативних індустріях, які зможуть піднімати соціально-економічні показники країни.

   

Місто планує засновувати мобільні бібліотеки для охоплення маргінальних груп населення, проводити заходи з метою сприяння читанню та написанню книжок різними мовами Гани, створювати центри освіти для безробітної молоді та організувати конкурси народного мистецтва та культури Гани, які будуть інклюзивними.



   Заявка Аккри містить значний акцент на права людини, зокрема збільшення обізнаності громадян про свободу поширення інформації та вираження поглядів. В Аккрі відзначатимуть Всесвітній день свободи преси.
Аккра стане Книжковою столицею світу 23 квітня 2023 року, у Всесвітній день книги й авторського права.

   Міста, що стали Всесвітньою столицею книг ЮНЕСКО, зобов’язуються популяризувати книги та читання серед усіх вікових категорій та груп населення, у межах та за межами країни, а також реалізувати програму заходів на рік.
      



Інтернетджерело

Немає коментарів:

Дописати коментар