середа, 4 січня 2023 р.

Казка запрошує...

 

   Немає в світі дитини, яка б  не любила казки. Знайомство з  казкою - це завжди свято. І ось ми маємо чудову нагоду  потрапити  до цієї дивовижної країни. Адже 12 січня виповнюється 395 років з дня народження знаменитого французького письменника - казкаря  Шарля Перро, автора таких казок, як «Попелюшка», «Кіт у чоботях», «Червона шапочка», «Хлопчик-з-пальчик», «Спляча красуня» та інші. 

    З нагоди  395-річчя від дня народження Шарля Перро для маленьких користувачів в  бібліотеці відбувся захід - читання казок  письменника  «Казкова феєрія». Дітки уважно слухали розповідь бібліотекаря про всесвітньо відомого казкаря,  а потім з  задоволенням читали казку «Кіт у чоботях».
   Діти мали змогу переглянути книжкові видання з тематичної виставки. Вони з зацікавленням гортали сторінки казок письменника та активно відповідали на питання вікторини за його творами.



  Тож , хто ще не читав захоплюючі казки знаменитого письменника Шарля Перро, ми вас запрошуємо до нашої бібліотеки.

Життя і творчість Шарля Перро
     Шарль Перро – один із найвідоміших письменників, які жили в епоху класицизму. Вважається засновником жанру літературної казки, хоча казкові твори він почав створювати лише після 60 років, а раніше писав поеми, оди, критичні статті тощо.Народився Ш. Перро у 1628р. у багатодітній сім'ї судді в Паризькому парламенті. 
   Хлопчик ріс замкненим, боязким. Можливо, це виявилося наслідком перенесеної психологічної травми – ранньої смерті брата-близнюка Франсуа.Мати навчала майбутнього письменника грамоті, а в 1636, у віці восьми років, він вступив до Бове, коледж при університеті. Там він продовжив вивчати літературу, мови, музику, живопис, інші мистецтва. Навчання в коледжі не задалося: посварившись з одним із викладачів, юнак припинив відвідувати заняття та зайнявся самоосвітою, освоїв кілька мов, вивчив класичні стародавні трактати.Батько юнака наполягав на тому, щоб син пішов його стопами і став юристом. В 1651 Шарль отримав диплом і влаштувався працювати в адвокатську контору.
     

   Життя Шарля Перро припала на той період часу, коли у світському суспільстві існувала мода на написання та читання казок. У ті часи це не було розвагою для дітей, багато серйозних письменників створювали казки.Автор приступив до вигадування казок вже перебуваючи в поважному віці і в чині академіка. Спочатку він не хотів публікуватися під власним ім'ям і використовував як псевдонім ім'я свого сина. Однак таємниця пізніше розкрилася.
  




   Славу письменнику приніс цикл під назвою «Казки матінки гуски», випущений 1697 року. В основу творів автора лягли фольклорні мотиви. Перро став також автором багатьох од, послань та інших поетичних творів у галантній манері палацу.Казки Шарля Перро набули найширшого поширення і народну любов, перетворившись на зразки класики. Барвисті народні сюжети, одягнені авторським пером в елегантну форму, припали до смаку і простим людям, і шляхетним панам.






   Здоров'я Ш. Перро сильно підірвала смерть сина П'єра, який загинув у бою 1699р. А сам письменник помер у Парижі 1703г. Його порох спочиває в підземному некрополі церкви Сен-Бенуа.  


Немає коментарів:

Дописати коментар