пʼятниця, 13 січня 2023 р.

У вирі традицій

 

   Кожна нація, кожен народ, навіть кожна соціальна група має свої звичаї, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками.
   Ми, українці, нація дуже стара, і свою духову культуру наші пращури почали творити далеко до християнського періоду на Україні.
Наш український народ має багату і оригінальну культуру, надбану численними поколіннями. 

    З давніх часів до нас ідуть життєва мудрість та настанови щодо способу життя. Вони закладені в українських звичаях, святах, обрядах, фольклорі.



   Ось  таку  цікаву тему обговорювали члени клубу «Гармонія» під час проведення етно-дайджеста «У вирі традицій». Жіночки розповідали про традиції проведення зимових свят у своїй місцевості, ділилися рецептами приготування святкових українських страв.

А дітвору манить до себе книжкова виставка «Різдвяне диво» обряди поєднані також з міфами про народження всесвіту, тому найголовнішим взимку є Різдвяний цикл свят (від Святвечора до Водохреща), пов’язаний із відродженням нового сонця. У ньому найбільше обрядодій, якими намагалися забезпечити здоров’я, щастя, достаток. У цей час українці колядували – співали ритуальних пісень, якими сповіщали про народження світу (у християнських колядках – про народження Христа), та щедрували – бажали господарям осель та їхнім домочадцям багатого життя та щедрого врожаю.


  Багато обрядів було спрямовано на вшанування роду. У Святвечір дітей виряджали до родичів і близьких з дарунками й кутею, поминали душі померлих. 
   Триває зимовий цикл аж до перехідних свят, які сповіщають про близький прихід весни, – Стрітення та Обретіння.
Сьогодні християни відзначають церковне свято 13 січня на честь святої Меланії Молодшої. До зміни календаря в цю дату було 31 грудня - останній день у році. 
   Наші предки називали цю дату Щедрий вечір або День Маланки. На Маланку українці
читали щедрівки, найвідомішою з яких є "Щедрик, щедрик, щедрівочка". З такими піснями обходили сусідні будинки і просили частування. У це свято молодь вбиралася в Маланку і ходила по селу, веселилася і танцювала. Новий рік зустрічали з танцями і ярмарками. 
   День Маланки відзначали всю ніч, поки не настане Новий рік 1 січня. Після зміни календаря Щедрий вечір став відзначатися на 13 днів пізніше - 13 січня, а дату 14 січня тепер називають Старий Новий рік


   На Щедрий вечір готували багато страв. Оскільки посту в цей день немає, можна готувати різні м'ясні страви, домашню ковбасу, кров'янку і щедру кутю з вершковим маслом і молоком. Пекли багато пиріжків з м'ясом, якими пригощали гостей. Також на Щедрий вечір варили повний казанок каші і заправляли її маслом.
   На Щедрий вечір були популярні ворожіння на Старий Новий рік. Ворожили в основному молоді дівчата, щоб дізнатися свою долю і суджених. Також в цей день проводять ритуал для хорошого врожаю: опівночі струшують іній з дерев.



Немає коментарів:

Дописати коментар