вівторок, 30 серпня 2022 р.

Я так люблю веселий сміх...

 

    Сьогодні день народження відомого українського гумориста, нашого земляка,  Павла Прокоповича Глазового.  Народився сатирик 30 серпня 1922 року в селі Новоскелюватка (нині Казанківського району, Миколаївської області) в сім'ї хлібороба. Вчився у Новомосковській педагогічній школі на Дніпропетровщині. Після закінчення педагогічної школи у 1940 р. був призваний служити в армії. Учасник Великої Вітчизняної війни. Після війни Глазовий навчався в Криворізькому педагогічному інституті, де його запримітив Остап Вишня. Письменник почав опікуватися подальшою долею талановитого юнака, подбав про те, щоб його перевели навчатися у Київ. 1950 року закінчив філологічний факультет Київського педагогічного інституту ім. О. М. Горького. У 1950—1961 рр. — заступник головного редактора журналу "Перець", згодом заступник головного редактора журналу "Мистецтво". Помер 31 жовтня 2004 року у Києві.

    Пам’ятний знак в смт. Казанка

   

 До 100-річного ювілею Павла Глазового,  з метою вшанування пам’яті та популяризації  творів, в бібліотеці відбулись поетичні хвилинки  «Усмішки Павла Глазового», а також оформлена книжкова виставка «Я щасливий, що пишу...»










Павло Глазовий цікаві факти

  • Павло Прокопович писав по 5–7 усмішок у день.
  • Глазовий писав тексти для виступів дуже популярних тоді персонажів – Тарапуньки і Штепселя.
  • Автор 13 книжок сатири та гумору, 8 книжок для дітей.
  • Був дуже закоханий у літературу. В нього була своя бібліотека.
  • Пережив голодомор, на його очах померла голодною смертю молодша сестричка.
  • Пройшов Велику Вітчизняну і повернувся додому з трьома бойовими орденами, які… одразу пороздавав сусідським дітлахам.
  • Глазовий пережив нелюбов радянської влади. Партія боялася гострого пера Глазового і тримала його увесь час під ковпаком. Та заборонити Павла Прокоповича не могли. Його усмішки дуже любив народ.
  • Великий гуморист жив в Києві досить скромно. Найбільше багатство – книги. Був не лише гарним співрозмовником, а ще й кулінаром.
  • Літературна спадщина Глазового — 20 книжок сатири і гумору, 6 творів для дітей, поема «Слався, Вітчизно моя!».
  • Найвідоміші збірки Павла Глазового – “Великі цяці”, “Картикатури з натури”,”Смійтесь, друзі,на здоров’я”,”Сміхологія. Посібник для всіх, кому любий сміх”.
  • Нагороди:
    Лауреат премії ім. Остапа Вишні 1988 року за книжку "Сміхологія". Перший лауреат премії ім. Петра Сагайдачного 1996 р. орден "За заслуги" (1997) за вагомий внесок в українську літературу.

Я так люблю веселий сміх,
Здоровий сміх, що гріє всіх!
Переливаю  в слово  радість,
Яку в душі своїй зберіг.
І я щасливий, що пишу
Хорошим людям на потіху.
Ловлю в очах іскринки сміху
І довго в серці їх ношу.

(«Гумористика»)


 



Джерело:
 https://dovidka.biz.ua/pavlo-glazoviy-biografiya-skorocheno
 https://dovidka.biz.ua/pavlo-glazoviy-tsikavi-fakti
 

Немає коментарів:

Дописати коментар