четвер, 28 липня 2022 р.

З Днем Державності України!


  28 липня, у День Хрещення Київської Русі – України, ми вперше відзначаємо державне свято – День Української Державності
  Про нове свято - День Української Державності - оголосив під час промови до Дня Незалежності 24 серпня Президент України Володимир Зеленський. Він також вже звернувся до Верховної Ради з пропозицією зробити це свято вихідним днем.
    «З метою утвердження спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення, спираючись на історію української державності… шановуючи пам’ять та засвідчуючи повагу до діяльності Тараса Шевченка, Миколи Костомарова, Володимира Антоновича, Михайла Драгоманова, Івана Франка, Лесі Українки, Михайла Грушевського, інших видатних представників національної еліти, а також борців за державність та незалежність України, - відзначати День Української Державності щорічно 28 липня — у День Хрещення Київської Руси-України, коли вшановується пам’ять про видатного державотворця, святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого,» - йдеться в тексті Указу №423/2021.
   31 травня 2022 року ВРУ підтримала в цілому проєкт Закону №5864 "Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо встановлення святкового дня - День Української Державності".
   Президент В. Зеленський підписав цей Закон від 31.05.2022 р. №2295-ІХ. Законом внесено зміну до ст. 73 КЗпП. А саме доповнено її нормою щодо встановлення 28 липня Дня Української Державності як святкового дня. Таким чином, День Української Державності стане святковим вихідним днем. 
Тож 28 липня ми святкуємо нове свято – День Української Державності.
Щоправда воєнний стан в Україні наразі продовжено до 23 серпня.  У період дії воєнного стану не застосовуються, зокрема, й норми статей 71-73 КЗпП (святкові і неробочі дні). 

   А з 2008 року відзначається День хрещення Київської Русі – України, враховуючи значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства, на підтримку ініціативи Національної ради з питань культури і духовності, Українського фонду культури, Української православної церкви, Української православної церкви Київського патріархату, Української автокефальної православної церкви та громадськості, указом президента України Віктора Ющенка № 668/2008 від 25 липня 2008 року День хрещення Київської Русі був оголошений державним святом України. Відзначається це свято 28 липня - у день пам’яті князя Володимира - хрестителя Київської Русі.

   До Дня Української Державності та Дня хрещення Київської Русі – України Коблівська центральна бібліотека разом з Центром дозвілля та розвитку  особистості провела інтелектуальний бій «Стежками Київської Русі». В заході брали участь працівники Коблівської сільської ради та ВПО.




    Присутні активно брали участь у заході. Переможцем інтелектуальної битви стала Лілія Станіславівна Кравчук. 

    Також в бібліотеці до цієї дати  оформлена книжкова виставка – інсталяція «Спадкоємці Володимирового Тризуба», яка присвячена  історії українських державницьких традицій і державних символів України.

Немає коментарів:

Дописати коментар