вівторок, 12 липня 2022 р.

Діти і книги


   Книга – це світ чарівний та незвичний, книга – це диво, сповнене краси. Поринь у неї, це ж бо так цікаво, це справді свято, радість для душі.
    Влітку дітей у нашій бібліотеці помітно збільшується, бо літо – це час, коли можна почитати книжки за інтересами, для душі. Якщо протягом навчального року у школярів переважає «ділове читання», то влітку весь свій вільний час діти можуть присвятити читанню і улюбленим захопленням.
  

     

    Тому відсоток значно збільшується, тим паче, що книжки стали дуже дорого коштувати купувати зараз складно. Але “програмних” книжок запитують також багато. Діти та їхні батьки хочуть розвантажити шкільну програму в навчальному році.




     

  Вчителі літератури  пропонують учням прочитати на літніх канікулах твори зі  програми, щоб підготуватися до навчального року. Окрім обов’язкових творів, є також книжки зі списку для додаткового читання, який наводиться наприкінці навчальних програм.
     У більшості постійні читачі сумлінно беруться виконувати це завдання, на що вказує неабиякий попит на програмні твори влітку.
   




Радує те, що разом з дітьми приходять до бібліотеки і батьки і своїм прикладом вмотивовують читати книжки.


Поради батькам

Як батьки можуть зацікавити дитину читанням?

      ·        Покажіть гарний приклад – почніть із себе. Читайте часто й для власного задоволення. Ви створите для своїх дітей модель для наслідування.
·        Нехай у вашої дитини буде доступ до різноманітної літератури: художньої, довідкової, книжок про хобі та різні зацікавлення.
·        Заохочуйте діяльність, частиною якої є читання: готуйте з кулінарних книжок, майструйте повітряного змія за книжкою з інструкцією, спостерігайте за птахами та шукайте інформацію про них в енциклопедії…
·        Читайте бодай десять хвилин щодня.
·        Не ігноруйте спілкування за допомогою записок: лишайте дітям письмові завдання чи послання на холодильнику й заохочуйте письмові відповіді.
·        Попросіть дитину принести книжку з бібліотеки для вас або молодшого братика чи сестрички.
·        Присвятіть один вечір на тиждень родинному читанню замість перегляду телевізора або сидіння в інтернеті.
·        Заохочуйте дитину за кожної «читальної» нагоди. Пам’ятайте, що читання – це не тільки «великі й страшні книжки», але й комікси, ігри, письмові інструкції, титри в кіно, листування.
·        Читання книжок повинно асоціюватися із задоволенням. Не нав’язуйте дитині книжок на свій смак: можливо, вони їй не сподобаються. Дозвольте їй обирати книжки самостійно. Переконайтеся, що дитина має доступ до різноманітної літератури.
·        Не ігноруйте так звану «низьку» літературу, комікси й дешеві журнали. Можливо, саме вони зростять у вашій дитині любов до читання.
·        Не завершуйте читання читанням. Обговорюйте з дитиною книжки, які прочитала вона, або які ви прочитали разом, згадуйте про події чи персонажів із книжок у різних ситуаціях. Нехай ваше спілкування буде приємним і приносить задоволення.
 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар