вівторок, 15 березня 2022 р.

«Тривожна полиця»


    А ви зібрали свою «тривожну валізу»? Тоді саме час зібрати й «тривожну полицю» з книжками й посібниками, які знадобляться вам для того, щоби не розгубитися під час воєнних дій чи інших надзвичайних ситуацій. Більшість із нас – люди цивільні, які не мають бойового досвіду, але завдяки цим виданням, ми можемо отримати надзвичайно корисні знання для виживання в екстремальних ситуаціях. 

Упор: Наталія Нечаєва-Юрійчук, Олена Танасійчук, Олексій Ноздрачов, Сергій Дмитрієв. – К: 2021. – 39cт

    Посібник в першу чергу адресований підліткам та старшим дітям прифронтових територій. Але це не означає, що він не актуальний і для решти мешканців України. Автори намагались подати текст, який розповідає про поведінку в умовах бойових дій, у легкій та доступній формі, тож книжка буде однозначно корисною і для дорослих, які не мають великого досвіду перебування у надзвичайних ситуаціях. Батьки, вчителі, всі хто працюють із дітьми та підлітками можуть брати цей посібник на озброєння у своїй роботі та спілкуванні. 
     Автори розповідають про надання першої медичної допомоги, про те, що робити, коли пролунав сигнал-попередження, як себе поводити, коли поруч гримлять вибухи, вчить, як діяти, якщо вдома залишатись небезпечно або почалась організована евакуація у населеному пункті. Також у посібнику приділили увагу й ситуаціям, коли людина опиняється у натовпі й тисняві чи під завалами, виявляє небезпечні речовини, міни,  також помічає озброєних осіб країни-агресора.

У разі надзвичайної ситуації або війни
– К: Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки МКІП, 2021. – 14 с.

    Один з останніх посібників, виданий і розроблений Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки у співпраці з Державною службою України з надзвичайних ситуацій і Міністерством оборони України. В ньому стисло окреслені основні дії під час артилерійських обстрілів, а також даються поради про те, як себе поводити й чого не варто робити при обстрілах зі стрілецької зброї. Автори приділили увагу підготовці «тривожної валізки», аптечки і, як і в попередьому посібнику, поділилися методами протидії дезінформації.
   Можна сказати, що цей посібник за інформативністю трошки програє попередньому, але це не значить, що він не вартий уваги. Основні підказки та поради, які викладені коротко та по суті, мають на меті зберегти ваше життя і здоров’я. А в критичній ситуації у вас не буде часу читати довгі інструкції, тож це видання також буде не зайвим зберегти у себе на смартфоні.

 Без паніки! Як вижити, боротися й перемогти під час бойових дій: Порадник для цивільного населення
–  Укл. Олександр Дєдик, Михайло Слободянюк і Олег Фешовець; проілюстр. Дзвенислава Подляшецька. — Львів: Видавництво «Астролябія», 2018р.

    Книжка містить інформацію, яка допоможе вам вижити та дає практичні поради щодо того, як підготуватися до небезпечної ситуації. Вона розрахована на цивільне населення міст, тому найкраще підійде мешканцям великих українських мегаполісів, які постали перед загрозою вторгнення.
   Тут є інформація про дії під час обстрілів та бомбардувань, про «тривожну валізку» і аптечку, вихід із зони бойових дій, але це не просто посібник, а повноцінна книжка із великими обсягами тексту, який містить багато детальної інформації. Це своєрідний підручник з виживання, в якому більш ніж сто сторінок. Тут ви дізнаєтеся не лише про всі обов’язкові нюанси, про які варто згадати у подібних виданнях, але й, наприклад, про те, як шукати та здобувати воду, де можна поповнити її запаси й скільки рідини вам потрібно для добової норми. Не менш важливий розділ і про запас їжі. Зокрема у ньому можна дізнатися про те, які продукти мають довгий термін зберігання, вичитати рецепти самостійного приготування м’ясної чи рибної консерви, а також визначити добову норму споживання харчів. 

 100 життєво важливих навичок
— Клінт Емерсон; пер. з англ. Н. С. Лавська ; худож. Т. Слампяк. — Київ: КМ-БУКС, 2018. — 256 с.
 

     Ця книжка, можливо, і не потрапила б до огляду, бо вона більше нагадує таку собі «гру в шпигунів», яким потрібно залишатись не поміченими, замітати сліди. Але навіть з такими розділами, як «Підготовка до місії», «Стеження, спостереження», «Таємний злам і проникнення», «Збір розвідданих: прослуховування та відеоспостереження», «Замітання слідів своєї присутності», інформація в цьому виданні не позбавлена користі при виживанні під час бойових дій.
    Подана тут інформація і поради можуть стати у пригоді, якщо ви впритул стикаєтесь з ворогом та небезпечним людьми. Особливо в місті, особливо під час окупації. Наприклад, як відірватись від переслідування, або звільнитись від клейкої стрічки чи кайданок, інформація про відмички, як самостійно зробити бронежилет чи поради щодо того, як розблокувати дверцята за допомогою мотузки. 
Ці хитрощі хоч і межують з фантазіями про шпигунські пригоди, але ознайомитись з ними вам буде не зайвим. Ілюстрації, які детально візуалізують конкретні ситуації, тут також є.

 Більш докладніше  познайомитися з книжками та їх прочитати можна  на сайті 
https://chytomo.com/tryvozhna-polytsia-knyzhky-iaki-dodaiut-vpevnenosti-pid-chas-vijny/

 




Немає коментарів:

Дописати коментар